Начало НОВИНИ Кабул в хаос и пламъци: САЩ се оказват парализирани в ада на...

Кабул в хаос и пламъци: САЩ се оказват парализирани в ада на Афганистан

0

Атаките в Кабул показват степента на нестабилност, която Афганистан изпитва в момента. Те също така потвърдиха, че талибаните далеч не упражняват ефективен контрол върху завладените от тях територии. Освен това атаката подчертава неспособността на САЩ да организират достоен изход.

Днес е трудно да си представим по -тъмно място от столицата на Афганистан, Кабул. След като талибаните поеха контрола над по -голямата част от Афганистан, много семейства се отправиха към летището в Кабул.

Те се надяваха да избягат от страната, сега контролирана от радикални ислямисти. Сред тези, които се опитаха да избягат, имаше хора, които сътрудничиха на международната коалиция през 20 -те години на американското присъствие.

Нито талибаните, нито САЩ направиха достатъчно, за да защитят отчаяните хора на летището Хамид Карзай. Разузнавателните служби предупредиха за възможността за терористична атака в столицата. Липсата на адекватна реакция на непосредствена заплаха е още един пример за провалената политика на САЩ и техните съюзници в Афганистан.

Като цяло евакуацията, извършена от Вашингтон и неговите военни съюзници на летището, протича много бавно и с нарушения на гражданските права.

Събитията през последните няколко дни са типична американска политика в региона. Те причиняват хаос и след това напускат мястото, след като го запалват. Съдбата на хората, които им помогнаха да причинят хаос, няма голямо значение за Вашингтон. 

За САЩ атаките от 26 август сериозно увреждат репутацията им. Но това, което наистина ядоса ръководството, беше смъртта на американски войници в тези атаки. И това беше основната тема на речта на Джо Байдън, която се състоя няколко часа след трагедията в Хамид Карзай.

В речта си американският лидер подчерта, че страната му никога няма да прости на извършителите на атаката или да забрави случилото се. Байдън беше готов да атакува терористите на ИДИЛ, които поеха отговорност за атентатите в Кабул.

Вашингтон, разпореждащ бомбардирането на териториите под контрола на талибаните, може да попречи на изтеглянето на войските си, тъй като новото правителство на страната няма да толерира действия, които подкопават авторитета му.

По време на пресконференцията президентът на САЩ пое своята отговорност за последните събития в азиатската страна, но отново обвини предшественика си Доналд Тръмп, че е постигнал споразумение с талибаните. Байдън намеква, че ръцете му са вързани, въпреки че е очевидно, че той разполага с всички необходими инструменти, за да държи ситуацията под контрол.

За талибаните последните събития имат две страни: една добра и една лоша. От една страна, атаките показват, че организацията не контролира ситуацията в афганистанската столица. Причина, поради която атаките нанесоха големи щети на репутацията на групата и показаха, че те могат да бъдат сила, способна да поддържа ред в цялата страна.

Талибаните от своя страна отидоха по -далеч и обвиниха Съединените щати, че носят отговорност за атаките, тъй като техните военни и техните съюзници упражняват контрол над Хамид Карзай. От друга страна, мнозинството от убитите и ранените са хора, бягащи от новата реалност в контролирания от талибаните Афганистан.

Ислямската държава все още не е приела поражението си и е способна да извършва мащабни атаки срещу цивилни и военните. Тази терористична организация всъщност отново прибягва до същата дива тактика, с която тероризира населението в Близкия изток. Проблемът за съществуването на ИДИЛ се оказва по -важен от идването на власт на талибаните.

Човек може да си помисли, че 6000 бойци, които ИДИЛ има в Афганистан, са недостатъчни, но преди няколко седмици международните експерти казаха същото за 70 000 слабо оборудвани талибани, които се противопоставиха на 200 000 души афганистанска армия, с достъп до по -модерни оръжия.

Предишна статияCOVID-19: 1004 са новите случаи на коронавирус у нас при направени 17 001 теста
Следваща статияБолсонаро: Ще бъда убит, арестуван или преизбран

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук