Начало БЪЛГАРИЯ Комисията по ревизията ще разглежда утре схемата с 32 млн. лв. касова...

Комисията по ревизията ще разглежда утре схемата с 32 млн. лв. касова наличност, открита на „златния гьол“ на ГКПП „Капитан Андреево“

0

Утре Комисията по ревизията с председател Мая Манолова ще разгледа схемата с 32 млн. лв. касова наличност на фирмата, стопанисваща „златния гьол“ на ГКПП „Капитан Андреево“ и дейността на лабораторията за плодове и зеленчуци, внос от трети страни, на същия граничен пункт.

Заседанието на Комисията ще започне в 10:00 ч. в зала „Изток“ на пл. „Народно събрание“ № 2.

Поканени за изслушване са представители на Министерството на земеделието, Министерството на финансите, Българската агенция по безопасност на храните, Националната агенция за приходите и Агенция „Митници“.

Припомняме, че в средата на месец юни 2021 г. НАП откри на ГКПП „Капитан Андреево“ 32 млн. лв. касова наличност от събрани такси за дезинфекция и стана ясно, че част от касовите апарати не са свързани с НАП.

При проверка на място от Манолова стана ясно, че таксата за дезинфекция на лек автомобил е 5 лв., за тежкотоварен автомобил – 20 лв., но може да се заплаща единствено в брой, не и с банкова карта.

„Една проста сметка, предвид трафика през годината, показва, че преминаващите около 1400 ТИР-а и хиляди автомобили генерират приходи на частната фирма, стопанисваща „златния гьол“ при ГКПП „Капитан Андреево“, в размер на 10-15 млн. лв. годишно“, заяви Манолова по време на парламентарния контрол на 27 август, когато зададе въпрос към земеделския министър Христо Бозуков.

„По отношение на лабораторията за контрол на качеството на плодовете и зеленчуците, които влизат в България от трети страни, се оказва, че се проверяват 450-500 камиона дневно. По Директива би следвало да се проверяват 10 % от преминаващите товарни автомобили, но се проверяват много повече. Цената е 350 лв. без ДДС за лабораторно изследване и 500 лв. допълнително за разтоварване на автомобил. Това ни обясни служителка на самата лаборатория. От тази дейност фирмата генерира около 15-20 млн. лв. приходи“, каза още Манолова на парламентарния контрол миналата седмица.

Предишна статияЗатягане на ограниченията ще препоръча държавният здравен инспектор
Следваща статияАмериканските войски напуснаха Афганистан

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук