Начало НОВИНИ Мексико предотвратява преминаването на каравана с мигранти, която се насочвала към САЩ

Мексико предотвратява преминаването на каравана с мигранти, която се насочвала към САЩ

0

Каравана с приблизително 300 мигранти, повечето от които от Централна Америка, беше задържана от националните гвардейци този понеделник, 30 август, когато се изкачи по магистрала в мексиканския щат Чиапас в опит да достигне границата със САЩ.

Според доклад на държавната полиция, групата, предимно салвадорци, хондуранци и гватемалци, както и някои хаитяни, са напуснали община Ескуинтла пеша, след което са поели по крайбрежната магистрала, но по пътя са се натъкнали на силна операция на властите.

Десетки национални гвардейци, оборудвани с щитове, поставиха ограда на пътя, докато имиграционните агенти задържаха мигрантите, включително жени и деца.

Операцията доведе до около 80 задържани, според източник от полицията.

Местните медии пуснаха снимки, на които се наблюдава как мигрантите реагират, хвърляйки камъни по оградата на националните гвардейци.

Тази група напусна Тапачула, на границата с Гватемала, миналата събота с около 700 души, но в своя напредък тя се сблъсква с полицейски операции, при които мигрантите са задържани, а други, особено семейства, са се отказали да продължат.

От друга страна, Националният миграционен институт (INM) съобщи, че е уволнил двама свои агенти, които са били заснети във видео, изритващо мигрантите от тази каравана.

И двамата длъжностни лица бяха отделени от позициите си „поради неправилно поведение“, докато бяха започнати разследвания за определяне на санкцията за това поведение, се посочва в изявление на INM.

Втора каравана от около 200 мигранти напусна Тапачула в понеделник също с цел достигане на границата със САЩ.

В тази група има хаитяни, които през последните дни протестираха, защото Националният миграционен институт (INM) бавно доставяше обещано разрешение за безплатен транзит.

Мигрантите, бягайки от насилието и бедността, се стремят да стигнат до САЩ, за да потърсят убежище .

След пристигането на демократа Джо Байдън на президентския пост в САЩ броят на мигрантите, които се опитват да преминат нередовно от Мексико, се е умножил, много от тях са непълнолетни.

Оказа се, че мексиканското правителство разполага с 27 562 въоръжени сили, разположени на южната и северната граница.

Предишна статияМанолова: Няма ги 32 млн. лв. в кеш от „златната локва“ на ГКПП „Капитан Андреево“
Следваща статияСАЩ започват нова дипломатическа ера в Афганистан с мисия от Катар

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук