Начало НОВИНИ САЩ започват нова дипломатическа ера в Афганистан с мисия от Катар

САЩ започват нова дипломатическа ера в Афганистан с мисия от Катар

0

Съединените щати откриха нов етап във външната си политика спрямо Афганистан в понеделник с прехвърлянето на дипломатическата си мисия в Катар и условнохипотетична връзка с бъдещото талибанско правителство, за да могат бунтовниците да изпълнят ангажиментите си след оттеглянето на военните.

Държавният секретар Антоний Блинкен разкри стратегията, след като САЩ официално сложиха край на двугодишната си война в страната от Централна Азия.

„Започна нов епизод в отношенията на САЩ с Афганистан. Военната мисия приключи. Започна нова дипломатическа мисия”, заяви шефът на дипломацията в съобщение от централата на Държавния департамент.

Външният министър посочи, че ще бъде създаден нов дипломатически екип, който да инсталира мисията в Доха, който ще се ръководи от Рос Уилсън, който досега е бил временно изпълняващ длъжността на посолството в Кабул.

Консулските услуги ще се предлагат от столицата, в допълнение към управлението на хуманитарната помощ за Афганистан и работата със съюзници и партньори за „координиране“ на сделката с талибаните.

Той обясни, че в тази нова ера на външната политика на САЩ спрямо централноазиатската държава, Вашингтон първо ще се съсредоточи върху продължаването на „неуморните си усилия“, за да помогне на американци, чуждестранни граждани и афганистанци, които искат да напуснат Афганистан.

Блинкен отбеляза, че те също работят по определяне на начини за подкрепа на афганистански американци и афганистански съюзници, които избират да излизат по сухопътни маршрути.

„Това ще бъде напълно различна фаза от току -що приключилата евакуация“, призна той.

Друг от приоритетите на САЩ е, че талибаните изпълняват ангажимента си да позволят на хората, които искат да пътуват извън страната: „Обещаха да оставят всеки, който има подходящи документи, да напусне страната по безопасен и подреден начин.“

Ръководителят на американската дипломация се срещна практически в понеделник с външните министри на Франция, Германия, Италия, Обединеното кралство, Турция и Катар, както и с Европейския съюз (ЕС) и НАТО .

На тази среща те обсъдиха как да работят заедно „за улесняване на безопасното пътуване извън Афганистан“, включително възобновяването на летището в Кабул. „възможно най -скоро“.

„Това ще позволи малък брой ежедневни чартърни полети, което е от ключово значение за всеки, който иска да напусне Афганистан“, каза той.

Талибаните също се зарекоха да предотвратят терористичните групи да използват страната като база за операции, които биха могли да застрашат САЩ, но Блинкен призна, че ще остане „бдителен“ за евентуално нарушение.

По отношение на отношенията с бъдещо талибанско правителство държавният секретар каза, че всякакъв вид връзки ще се ръководят от „жизненоважните национални интереси“ на Америка.

„Ако можем да работим с новото афганистанско правителство по начини, които спомагат за гарантирането на тези интереси – включително безопасното завръщане на Марк Фрерихс , гражданин, който е държан като заложник в региона от началото на миналата година – и по начин, който води до по -голямо стабилност (…), тогава ще го направим ”, увери той.

Въпреки това той предупреди, че всяка стъпка, която САЩ предприемат в тази посока, няма да се основава на „това, което казва правителството на талибаните, а на това, което прави, за да изпълни своите ангажименти“.

Той посочи, че те трябва да спечелят всякаква легитимност и международна подкрепа чрез изпълнение на своите задължения и ангажименти.

Наред с други, Блинкен спомена свободната мобилизация, зачитането на основните права на афганистанския народ (включително жени и малцинства), че талибаните не извършват актове на насилие в отмъщение спрямо тези, които остават в тази страна и които работят за формирането на приобщаващо правителство, което отговаря на „нуждите“ и отразява „стремежите“ на населението му.

Този понеделник САЩ сложиха край на най -дългата война в историята си с изтеглянето на последните си войници от Афганистан.

Предишна статияМексико предотвратява преминаването на каравана с мигранти, която се насочвала към САЩ
Следваща статияМанолова: Над 1 млн. столичани са пред риск да останат без парно и топла вода. Фандъкова да обясни пред депутатите ще се стигне ли до режим на тока!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук