Начало НОВИНИ „Никое правителство не е устойчиво без жени“: афганистанките протестират за правата си...

„Никое правителство не е устойчиво без жени“: афганистанките протестират за правата си в Афганистан

0

Около петдесет жени протестираха този четвъртък, 2 август, в Херат, Афганистан, за да защитят правата си и да поддържат натиск върху новия талибански режим преди дългоочакваното представяне на правителството.

„Наше задължение е да имаме образование, работа и сигурност“, скандираха протестиращитев унисон, някои от които държаха транспаранти, призоваващи за зачитане на правата на жените.

„Ние не се страхуваме, ние сме единни“, викаха те, без да бъдат прекъсвани от талибаните, които обещаха по-гъвкаво управление от това, наложено по време на предишното им правителство (1996-2001 г.), изключително радикално.

Този вид публична демонстрация или израз на недоволство е нещо нечувано за талибаните , които безмилостно потискаха всяка опозиция по време на тяхното управление.

„Ние сме тук, за да поискаме правата си“, обясни Фареща Тахери, една от протестиращите, разпитана от АФП по телефона. „Жените и момичетата се страхуват, че талибаните няма да им позволят да ходят на училище и да работят.“

По време на похода, от който медии като Tolo News или агенция Jaama публикуваха изображения, протестиращите показаха банери, в които твърдят, че „никое правителство не е устойчиво без жени“. Сред участниците бяха активисти, студенти и държавни служители.

Демонстрацията се проведе в Херат, столица на провинция в западен Афганистан, близо до границата с Иран . Това е град, считан за доста либерален, поне според афганистанските стандарти. Един от протестиращите носеше бурка, а останалите – хиджаб – обикновен воал, който прикриваше косата, ушите и шията.

„Ние сме готови да носим бурка, ако ни кажат, но искаме жените да могат да ходят на училище и да работят“, казва Тахери, художник и фотограф. „За сега,повечето от жените, които работят в Херат, са си по домовете със страх и несигурност“.

По време на първото управление на талибаните в Афганистан по -голямата част от жените и момичетата бяха лишени от образование и работа. 

Сега, след превземането на Кабул на 15 август , талибаните казват, че са се променили и твърдят, че се застъпват за „приобщаващо“ правителство. Но обещанията им бяха в противоречие в сряда с изявления по Би Би Си от заместник -ръководителя на политическата служба на талибаните в Катар .

„Има преговори за формиране на правителство, но (талибаните) не говорят за участието на жени“, казва друга от организаторите на протеста Басира Тахери. „Искаме талибаните да се съгласят да говорят с нас“, подчерта тя.

„Дори в града не виждаме много жени“, казва Мариам Ебрам. „Жените лекари или медицински сестри, дръзнали да се върнат на работа, се оплакват, че талибаните им се подиграват.“

За бившия министър Нехан Наргис , бежанец в Норвегия, Афганистан през 2021 г. няма нищо общо с този от 2001 г., когато талибаните бяха свалени от власт от коалиция, ръководена от САЩ.

Предишна статияНай -малко 41 загинали след наводнения в Ню Йорк
Следваща статияОдобриха предложението на ПП „Има такъв народ” минималната пенсия да стане 370 лева

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук