Начало НОВИНИ Стойчо Кацаров: На всеки 100 заразени у нас умират четирима, мерките са...

Стойчо Кацаров: На всеки 100 заразени у нас умират четирима, мерките са наложителни

0

Не изгаряме от желание да налагаме мерки, принудени сме да го направим и то не заради нарастващия брой заразени, а заради стръмнонарастващия брой на заетите болнични легла и увеличението на смъртните случаи.

Това заяви пред бТВ служебният здравен министър д-р Стойчо Кацаров, след като в четвъртък обяви затягане на противоепидемичните мерки в цялата страна. Те ще влязат в сила от 7 септември и ще действат до 30 октомври.

Кацаров още веднъж уточни, че всички нови мерки са съгласувани с експерти в областта и са възможно най-щадящите и в същото време ефективни. Мерките са съгласувани и с професионални организации, съобразени са и с някои предложения в над 40 становища, които са получили от здравното министерство.

Кацаров добави, че за по-голямата част от мерките съществува възможност за отпадане, ако персоналът и посетителите на дадено заведение или клуб на ваксинирани или преболедували и представят „зелен сертификат“.

„Ако тези мерки не са достатъчни, за да овладеят епидемичната вълна, ако продължи да нараства приемът в болниците, ще се наложат допълнителни мерки. Националният план предвижда, че ако цялата страна навлезе в тъмночервен сценарии, тогава ще останат да работят само яслите и детските градини“, каза Кацаров.

„Обмисля се задължение за предпазване за някои категории професии – за служителите в старческите домове и тези в лечебните заведения“, каза Кацаров. По думите му това не означава задължителна ваксинация. Обсъжда се регулиране на тези процеси с редовно тестване или сертификат за преболедуване, или ваксинация.

За допълнителните пари за служители на първа линия, Стойчо Кацаров определи новата методика за определяне на заплащането на първа линия като по-справедлива.

„Методиката е възприета и подписана от Българския лекарски съюз и НЗОК. При изготвянето й са допуснати някои неясноти и пропуски, които доведоха до напрежение в отделни болници, но ще се направят корекции“, каза Кацаров.

„Преди всеки досег до COVID-19 е бил таксуван с 1000 лв. Ако сте лекар, който работи цял месец в отделение с болни от коронавирус, взимате също толкова като лекарят консултант от друго отделение, консултирал един пациент“, даде пример Кацаров.

Стойчо Кацаров обяви, че е възложил събирането на работна група от експерти към МЗ, която да излезе със становище допустимо ли е и при кои пациенти с какви заболявания да се приложи трета доза ваксина.

„Това ще стане вероятно още другата седмица, след като този съвет издаде съответните препоръки“, каза Кацаров.

В същото време той добави, че трета доза няма да бъде предлагана масово. „Масово прилагане би трябвало да стъпва върху промяна на правилата“, каза Кацаров.

/БГНЕС

Предишна статияБългария успя да достигне до равенство 1:1 като гост срещу тима на Италия
Следваща статияМая Манолова: Президентът да прояви смелост и да даде възможност да се приемат законите, важни за хората

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук