Начало НОВИНИ Отбелязваме 136 години от Съединението на България

Отбелязваме 136 години от Съединението на България

0

136 години от Съединението на България честваме днес. На 6 септември 1885 г. Княжество България и Източна Румелия се обединяват, заявявайки пред целия свят, че няма да търпят да има граница между тях.

Съединението е актът, с който на 6 септември 1885 година автономната област Източна Румелия се отцепва от Османската империя и се обединява с Княжество България, противно на решенията на Великите сили на Берлинския конгрес. То е координирано от Българския таен централен революционен комитет (БТЦРК).

Съединението се извършва след бунтове в различни градове на Източна Румелия, последвани от преврат на 6 септември 1885 г., подкрепен от българския княз Александър Първи, при който управлението на провинцията се поема от администрация, назначена от княза.

Със Съединението и успешната му защита се постига първият етап от националното обединение и ревизията на Берлинския договор. То олицетворява победата на духа и волята за обединение на българите. Дух и воля, благодарение на които народът ни е оцелял и устоял на всички изпитания, войни и национални катастрофи.

Предишна статияБългария победи Литва с 1:0 в световна квалификация
Следваща статия488 новозаразени с коронавирус у нас

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук