Начало НОВИНИ Байдън: Китай има проблем с талибаните, така че те ще постигнат споразумение

Байдън: Китай има проблем с талибаните, така че те ще постигнат споразумение

0

Президентът на САЩ , Джо Байдън прогнозира, този вторник, 07 септември, че Китай ще се опита да постигне споразумение с талибаните.

“ Китай има реален проблем с талибаните, така че съм сигурен, че те ще се опитат да постигнат някакво споразумение“, каза Байдън в изявление пред пресата след пристигането си в Белия дом след посещението си в Ню Джърси и Ню Йорк.

Президентът не изясни в какво може да се състои подобна сделка и неговите забележки дойдоха в отговор на въпрос дали е загрижен, че Китай може да предостави средства на талибаните.

Джо Байдън добави, че Пакистан, Русия и Иран също „се опитват да решат какво да правят сега“, след като бунтовническата група дойде на власт, съвпаднала с изтеглянето на международни войски след 20 -годишна война в страната от Централна Азия.

Приоритетът на Китай е да избягва да бъде засегнат от военните действия в Афганистан, държава, с която споделя около 60 километра граница в северозападния регион Синдзян., район предимно от уйгурска етническа група, в който през последните десетилетия са регистрирани различни видове атаки.

Главният говорител на талибаните Забихула Муджахид заяви в понеделник, че бунтовническата група – която все още не е сформирала официално правителство – иска да поддържа добри отношения с международната общност и е била особено близка с Китай.

„Китай е нашата приятелска страна, те ни помогнаха много и ние ги помолихме да ни помогнат, да ни сътрудничат. Ние също така искаме от китайското правителство да признае официално нашето правителство и да поддържа дипломатически отношения с нас“, каза той на пресконференция в Кабул.

Според говорителя талибаните са готови да предоставят своето „сътрудничество и пълна подкрепа за сигурността“ на китайските икономически проекти в региона.

Предишна статияКомисията по ревизията вика седем институции за действията им по свидетелствата на Илчовски
Следваща статияМанолова: Има ли затваряне на бизнеси, трябва да има и незабавна компенсация

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук