Начало БЪЛГАРИЯ Заведения в морските курорти и в София масово бойкотират вечерния час

Заведения в морските курорти и в София масово бойкотират вечерния час

0

Заведения в морските курорти и в София масово бойкотират вечерния час. В Слънчев бряг барове и заведения отказват да спазват заповедта на министъра на здравеопазването, показа репортаж на Нова ТВ. Мерките, с които властите се опитват да забавят вълна̀та СOVID-19, предизвикаха вълна от недоволство в бранша.

Според заповедта на министър Кацаров от вчера заведенията за хранене и баровете трябваше  да работят до 23:00 часа, на една маса може да има до шест души, а между столовете на две съседни маси трябва да има поне 1.5 м. Нищо такова не се забелязва в Слънчев бряг. 

Пред екипите на РЗИ и полицията, които започнаха проверки малко след 23 ч., от персонала на едно от пълните с хора заведения обясниха, че не работят, а само изчаквали клиентите да си тръгнат — докато техни колеги сервираха напитки. Собствениците на друг бар казаха, че ще им се наложи да освободят 80% от персонала, и затова са против мерките, но са решили да преминат към реален бойкот след протеста, насрочен за днес следобед. От трето заведение се опитаха да се оправдаят с това, че целият им персонал е ваксиниран, което обаче не отменя вечерния час. От РЗИ наложиха глоби на нарушителите.

Радослав Мирчев, управител на нощно заведение, което също бойкотира ограниченията, призна призна в ефира на „Здравей, България”, че снощи заведението му е работило до 2 часа през нощта и не е имало проверки. Но е имало контрол на достъпа на клиенти, добра вентилация, дезинфектанти и персоналът бил изцяло ваксиниран.

В София по булевард „Витоша“ ситуацията беше същата. За разлика от Слънчев бряг обаче тук контролиращи от РЗИ-София нямаше. „Това няма да стане. Не е само моето, много заведения работят“, каза пред камерата Ричард Алибегов, председател на Асоциацията на заведенията. От ресторантьорския бранш не се притеснявали от глоби. „Аз се притеснявам повече за служителите ми. Да затворим и да оставя хората на улицата — това няма да се случи“, заяви Алибегов. 

Предишна статияМая Манолова: От 1 октомври минималната пенсия става 490 лв., а втората година от майчинството – 650 лв.
Следваща статияCOVID-19: Над 2000 нови случая, 121 починали с коронавирус

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук