Начало НОВИНИ Китайската милионерска подкрепа за талибаните: Храна и ваксини срещу COVID-19 за Афганистан

Китайската милионерска подкрепа за талибаните: Храна и ваксини срещу COVID-19 за Афганистан

0

Китайският външен министър Ван обяви, че Китай ще дари31 милиона долара зърнени храни и ваксини срещу COVID-19 за Афганистан и предупреди за опасността от терористични групи, които биха могли да избягат от страната от Централна Азия и да проникнат в съседните нации.

Ръководителят на китайската дипломация проведе онлайн среща в сряда, 8 септември, с колегите си от всички съседни на Афганистан страни. Срещата се ръководи от пакистанския външен министър Шах Мехмуд Куреши, съобщиха в петък китайската държавна агенция Синхуа и местните медии.

На срещата присъстваха и външните министри на Иран, Таджикистан, Узбекистан и Туркменистан, всички държави – заедно с Китай и Пакистан – които споделят граница с Афганистан.

Уанг твърди, че „някои международни терористични сили, базирани в Афганистан, планират да се промъкнат в съседните страни“.

„Призоваваме талибаните да прекъснат напълно отношенията си с всички екстремистки сили. Всички страни трябва да увеличат усилията си да споделят разузнавателни данни и да контролират границите и незабавно да арестуват терористични групи, пристигащи от Афганистан, за да осигурят регионална стабилност “, каза той.

Той спомена също предизвикателствата, пред които е изправена централноазиатската държава, и увери, че „съседните страни, повече от всеки, искат да помогнат на Афганистан да излезе от хаоса“ и че трябва да насърчават талибаните да „сътрудничат с всички етнически групи и да изграждат приобщаваща политическа структура ”.

„Зачитайки териториалната цялост и суверенитета на Афганистан“, съседните страни трябва „да окажат положително влияние“ върху страната, каза китайският външен министър.

Уанг отбеляза, че „САЩ и техните съюзници са най -задължени да предоставят хуманитарна помощ на Афганистан”.

„САЩ и техните съюзници носят основната отговорност за проблема с афганистанските бежанци. Те трябва да предоставят необходимото обезщетение на нациите, които желаят да приемат бежанци“, каза той.

Китайският външен министър изрази задоволството си от последните декларации на талибаните, в които те обещават да сформират правителство, да се борят срещу тероризма и да поддържат приятелски отношения със съседите си, но предупреди, че „ключът е тези думи да се превърнат в конкретни действия“. .

Китайското представителство на срещата предложи на съседите на Афганистан няколко области, в които те биха могли да си сътрудничат: борба срещу пандемията, управление на бежанците, хуманитарна помощ и сътрудничество за борба с тероризма и борбата с наркотиците.

Уанг каза, че Китай ще работи със страни в региона, за да помогне на Афганистан да възстанови икономиката и обществото си, както и да се бори с терористични групи и незаконната търговия с наркотици.

Предишна статияАнгела Меркел: Да, аз съм феминистка и всички трябва да бъдат
Следваща статияРусия обвинява САЩ в намеса в изборите при избора им за Камарата на депутатите

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук