Начало БЪЛГАРИЯ Министър Донев: По-високите майчински ще се отразят на пазара на труда

Министър Донев: По-високите майчински ще се отразят на пазара на труда

0

Парите за добавките и увеличението на пенсиите, както и тези за по-високото обезщетение през втората година от майчинството, са осигурени. Това обяви вицепремиерът и служебен министър на труда и социалната политика Гълъб Донев пред bTV тази сутрин.

Той обясни, че добавката от 120 лв. към пенсиите за октомври, ноември и декември е гарантирана. Донев беше категоричен, че няма риск актуализацията на парите за възрастни да не се случи през декември, както е планирано в бюджета.

„Направените промени за преизчисляването на пенсиите влизат трайно, защото са в Кодекса за социално осигуряване и не са обвързани с Бюджет 2021“, допълни Донев.

Социалният министър обясни, че с добавката минималната пенсия ще стане 420 лв., но когато влезе преизчисляването от 25 декември, тя ще бъде 370 лв.

„Актуализацията е така пресметната, че ако от 1 януари има антикризисни добавки към пенсиите, да се получи горе-долу балансиране на тези 120 лв. При вдигане на минималните размери на пенсиите, без да се спазват принципите, които са заложени в Кодекса за социално осигуряване, се получава компресиране на размерите на пенсиите. Така минималните догонват средните“, обясни министърът.

Относно критиката, че преизчисляването на пенсиите не е работа на служебния кабинет, той заяви, че са влезли в управлението със заявка за повишаване на доходите на възрастните хора. Според него, ако беше сформирано редовно правителство, то е можело да предложи друг вариант за преизчисляване.

Министърът коментира и увеличените пари за майките през втората година от полагащия им се отпуск след раждане.

„Действително у нас майчинството е едно от най-дългите в света – 410 дни“, каза Донев пред бТВ по повод приетата актуализация на бюджета на ДОО, с която от 1 октомври обезщетението за втората година майчинство става 650 лв.

Той определи решението като политическо, добавяйки, че увеличението няма да стимулира връщането на работа, а напротив – „това неминуемо ще се отрази върху пазара на труда“.

Той съобщи още, че 120 милиона са изплатените пари по мерките за подпомагане на засегнатите от корона ограниченията бизнеси. Той добави, че се очаква стимулът да продължи да работи поне до края на годината.

Т.нар. инвалидни пенсии също ще бъдат чувствително увеличени, подчерта Гълъб Донев. Същото се отнася и за парите, които се получават при починал съпруг/съпруга.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук