Начало БЪЛГАРИЯ Д-р Иван Маджаров: Уволнението на проф. Балтов не е заради професионалните му...

Д-р Иван Маджаров: Уволнението на проф. Балтов не е заради професионалните му качества

0
”Със сигурност, уволнението на проф. Балтов няма връзка с професионалните му качества. Той е един от най-добрите хирурзи, перфектен лекар, дори когато беше директор на ”Пирогов” не престана да оперира и да бъде търсен от своите пациенти”, заяви пред БНТ д-р Иван Маджаров, председател на БЛС след като вчера стана ясно, че проф. Асен Балтов е уволнен от ”Пирогов”.

Д-р Маджаров подчерта, че е много важно максимално бързо да разберем какви са истинските причини да се освободи най-голямата болница за спешна помощ у нас от най-добрия си лекар ординатор.

Той коментира ситуацията в спешния център за медицинска помощ във Видин, където санитарите се готвят за гладна стачка заради неизплатените допълнителни средства за работа на първа линия: „Категорично няма разграничаване на лекари от санитари при получаването на ДМС за работа на първа линия, категоричен е той. Вероятно става въпрос за някакъв проблем с местното управление на спешната помощ. Чух и министъра, който каза, че от МЗ нямат проблем, а хората твърдят, че цяла зима не са получавали допълнителни средства. Според мен, в рамките на дни министър Кацаров трябва да разбере какво се случва и да предприеме мерки“, коментира той.

„Санитарите обясниха още, че се налага да посрещат пациенти с различни болести, включително и такива COVID-19, но нямат време да поставят предпазни облекла, налага се и да перат защитните си костюми, които са за еднократна употреба. Към настоящия момент това граничи с престъпление. Целият свят е залят със защитни облекла, България също и за мен това е необяснимо“, каза още д-р Маджаров.

„За съжаление, лекарите бяха въвлечени в това политическо противопоставяне, тези разговори за и против ковид достигнаха до степен, че ако вярваш си част от една политическа сила, ако не вярваш – в друга. Това е усещането, така се раздели обществото. Това доведе и до факта, че сега като че ли, всеки лекар, който говори за ковид или че работи на първа линия, се разглежда не с това уважение, с което работехме миналата година“, смята д-р Маджаров.

Предишна статияCOVID-19: 139 души са починали и 1998 са новодиагностицираните у нас за изминалите 24 часа
Следваща статияТежка катастрофа в Айтос взе три жертви

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук