Начало БЪЛГАРИЯ Представители на пътния бранш опряха до президента в опита си да получат...

Представители на пътния бранш опряха до президента в опита си да получат 1,3 млрд. лв

0

Представители на пътния бранш опряха до президента в опита си да получат 1,3 млрд. лв. плащания по незаконно поети от тях дейности в нарушение на Закона за обществените поръчки. Служебното правителство се опита безуспешно да прокара проект при второ четене на актуализацията на държавния бюджет, така че парите да бъдат платени, въпреки че договорите се разследват от прокуратурата. Сега от пътния бранш ще търсят съдействие от президента, твърдейки, че в извършеното от тях няма нищо нередно. 

В срещата ще участват представители на Българска браншова камара „Пътища“, като подробности ще бъдат обявени след разговорите с президента. От камарата обявиха предварително, че ще запознаят държавния глава с изготвена от тях декларация и правно становище за състоянието на пътно-строителния бранш. От сектора считат, че не са нарушили сключените договори за обществени поръчки, въпреки че има пътни управления, в които обемите от поета дейност надхвърлят 73 пъти годишно декларираното. Законът за обществените поръчки позволява стойността на договорите да се надхвърля с максимум 50% и в случая при договори на обща стойност от 500 млн. лв. (това е крайна стойност на 5-годишни договори, които изтичат 2024 г.) наддоговарянето може да е за максимум 250 млн. лв. Пътният сектор обаче твърди, че е поел много по-голям обем от допълнителна работа по пътно поддържане – за 1,3 млрд. лв. над позволеното и настоява парите да бъдат платени. Според фирмите по-голямата част от работата вече е свършена – проверени и сертифицирани са дейности за 222 млн. лв., а предстои фактурирането на други 647 млн. лв. За довършване на вече започнато по тази схема пък били нужни още 549 млн. лв. до края на годината. Всичко това не било нарушение на закона според правните експерти на камара „Пътища“. Тези големи обеми работа са озадачаващи и не е ясно дали извършването им реално е контролирано, коментират експерти. 

Опитът за прокарване на разплащането на второ четене в парламента катастрофира, след като в зала се разрази шумен скандал. От партиите масово възразиха, че се иска разрешение от Народното събрание да позволи на АПИ да наруши закона за обществените поръчки. Това изключение бе изрично записано в проекта. Проектът предвиждаше парите да се плащат разсрочено 5 години, но фирмите не са съгласни и с това, защото твърдят, че ще фалират. Искаше се още и НС да разпореди прекратяване на действащите договори и превъзлагане на дейността отново в „пълни обеми“. Така напрактика за късане на договорите би се прехвърлила от изпълнителната върху законодателната власт. 

Предишна статияМая Манолова: Ива Митева искаше, но нямаше желание да започне съдебна реформа. Затова не насрочи извънредно заседание на НС
Следваща статияВ парламента се готвят да изслушат Ахмед Доган и Бойко Рашков в комисията „Росенец“

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук