Начало БЪЛГАРИЯ Мая Манолова: Отговорността за несъздаденото правителство и неосъществената съдебна реформа е на...

Мая Манолова: Отговорността за несъздаденото правителство и неосъществената съдебна реформа е на ИТН

0

„Отговорността за несъздаденото правителство и за неосъществената съдебна реформа е на ИТН, като първа политическа сила. Сега надеждата на гражданите е насочена към следващото Народно събрание, в което формациите на промяната трябва да се прегрупираме по начин, по който да победим статуквото и задкулисието заради гражданите и съдебната реформа.“ Това заяви председателят на парламентарната група „Изправи се БГ! Ние идваме!“ Мая Манолова в декларация от парламентарната трибуна.

„Амбициите бяха големи, но възможностите се оказаха скромни. Защо? Защото задкулисието и зависимостите не са си тръгнали от българския парламент и успяха да изкушат онези, за които промяната беше маска, само предизборен слоган. За нас, останалите, за които промяната е цел, борбата с мафията с мутрите, със зависимостите ще продължи до пълното им осветяване, разчистване и обезвреждане“, каза Манолова.

„За краткия живот на 46-тия парламент ще се съди по неговите резултати. Само 26 заседания, но този парламент направи повече, отколкото беше свършено от управлението на ГЕРБ в кабинетите на Борисов. След 12 години, за първи път сега бяха преизчислени пенсиите на възрастните хора и втората година от майчинството беше повишено на 650 лв.“, допълни тя.

„Парламентарната група на „Изправи се.БГ! Ние идваме!“ внесе над 30 законопроекта и проекти за решения, насочени към решаването на проблемите на обикновените хора по сектори – пенсии, детски надбавки, майчинство, Законът за личната помощ, законите за частния фалит и колекторските фирми, спиране повишаването на цените на парното, водата, подкрепа за лекарите, медицинските специалисти, реформи в здравната система“, каза още Манолова.

„Промяната минава първо през по-добри и достойни доходи за хората. Този парламент все пак актуализира бюджета, така че в условията на криза да няма пенсионер, който да живее под прага на бедност. Минималната пенсия става 420 лв., инвалидните пенсии са повишени. Гласувано беше втората година от майчинството да бъде 650 лв., бяха приети компенсации за бизнеса, самоосигуряващите се лица, за малките и средните фирми, така че да няма каскадни фалити в условията на пандемия“, подчерта тя.

„Парламентът прие фокусирана подкрепа за земеделците, животновъдите, производителите на плодове, зеленчуци и картофи, хората в сектора на културата. Беше приета пропорционална подкрепа за общините“, добави Манолова.

Тя бе категорична, че промяната трябва да се влезе като мощен лъч съдебната система и да освети тъмните ъгли на задкулисието в нея. „Това Народно събрание не се справи с предизвикателството да извърши истински промени в съдебната система. Единственото, което успяхме да приемем, е закриването на Бюрото за защита към главния прокурор и преминаването му към Министерството на правосъдието“, заяви Манолова.

Във втори парламент закриването на специализираните съдилища и прокуратура се приема само на първо четене. По този начин тези бухалки на властта ще продължат да си разчистват сметките с неудобните и през следващите месеци. Съпротивата срещу истинската съдебна реформа беше огромна. Водещ принцип на това Народното събрание се превръща „искат, но нямат желание да направят съдебна реформа“, каза тя.

„На трето място, промяната трябва да донесе справедливост. Ръстът на цените на тока, парното и водата, на храните и услугите, на горивата изискват отпор, защото ударът е над обикновените хора, изправени сами срещу инфлацията и икономическата криза. Икономическата зима ще бъде трудна и отговорност и предизвикателство пред политиците е наистина да се вразумят и да спрат да обслужват частни икономически интереси, да пазят интереса на хората, а не интереса на силните на деня. Защото разкритията за корупция наистина са ужасяващи. Шефове на държавни дружества взимат по 15-20 хиляди лева заплати на месец и не се явяват в парламента, за да отговорят как харчат публични ресурси“, заяви Манолова.

Докладът на Комисията по ревизията няма да бъде представен от парламентарната трибуна, защото не беше вкаран в дневния ред. Няма да бъдат осветени разхищения и злоупотреби за милиони в дружествата в енергетиката и в останалите сектори. Само в последното заседание на Комисията по ревизията бяха установени 20 млн. лв. щети, нанесени от „Топлофикация София“ над столичани с покупка на квоти за въглеродни емисии на необосновано високи цени. Установена беше щета от 22 500 000 евро на друго държавно дружество, което не е поискало неустойката си за забавено строителство на газовата връзка Гърция-България, подчерта тя и допълни, че ръководството на това дружество е получило 205 хил. лв. заплата за миналата година.

„Хората очакват справедливост и това не може да продължава докрай. Ще има справедливост за цените на парното, тока, корупционните схеми, злоупотребите и онези, които са на държавна хранилка в три кабинета на ГЕРБ. Ще има справедливост и за спекулантите, които застрашават икономически българските домакинства“, категорична бе Манолова.

Предишна статияМанолова: От ИТН много искаха съдебна реформа, но нямаха желание
Следваща статияИва Митева: В парламента бяха преминати всички граници

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук