Начало БЪЛГАРИЯ Проф. Киров: Символика на политическа немощ се предава като щафета на следващия...

Проф. Киров: Символика на политическа немощ се предава като щафета на следващия парламент

0
Символика на политическа немощ се предава като щафета на следващия парламент. Добре, че поне успяха да актуализират бюджета. Това коментира в ефира на Българската национална телевизия проф. д-р Пламен Киров, ръководител на Катедрата по Конституционноправни науки в СУ.

„Казва се, че законът е разум, освободен от страст. При нас обикновено става страст, освободена от разум – това наблюдаваме в последните дни на парламента. Очевидно, че отиваме към 14 и 21 ноември, предсрочни избори за парламент и избори за държавен глава, вероятно в два тура“, обясни той и допълни: „Да очаквате нещо от нищо е най-популярната форма на надеждата“.

„Както тръгна парламентът от първите дни – с процедурни хватки, личностни конфликти, един недобър тон… в крайна сметка парламентът е един колективен орган, в който трябва да се постигне съгласие, защото това е националнопредставителна институция“, отчете юристът.

Относно кризисната ситуация с гласуването на кандидатурата на Пламен Николов за премиер с проектокабинет, проф. Киров коментира:

„Неприятното е, че при нас изключенията се превръщат в правило и то в последните два парламента. Най-вероятно трябва да си извлекат поука политическите жени и мъже и в следващия парламент това да не се повтаря, защото както се казва, да правиш едно и също и да очакваш различен резултат, е контрапродуктивно. Не конституционните текстове са виновни за неразборията, а това как е написан и как се спазва правилникът“.

„Конституцията не се занимава с процедури, затова има правилник. Правилникът за дейността на Народното събрание се приема въз основа на Конституцията, но има юридическата сила на закон. Той конкретизира и най-вече определя процедурите, по които работи парламентът. И когато има проблеми с текстовете в правилника, се пораждат и споровете, на които бяхме свидетели“, коментира още проф. Пламен Киров.

Той бе категоричен, че президентската институция не може да реши вътрешнопарламентарни казуси.

„Президентът се занимава с процедурата по член 99, но той не е господар на процедурата по член 99. Тази процедура основно се развива в парламента, както се казва, президентът е церемониал-майстор“, обясни юристът.

Според него, е можело да не гласуваме на избори 2 в 1.

„Президентът непрекъснато говореше, че това е нещо лошо и в крайна сметка, постигна точно това. Той трябваше, заедно със своите експерти да прецени тайминга, в който се развива тази процедура и можеше да не стигнем до 2 в 1. Но в крайна сметка, това са даденостите. Никой не мисли за технологичните трудности и всички се насочват към пестенето на някакви пари. Никакви пари няма да спестят, аз съм готов да се обзаложа“, допълни проф. Киров.

Предишна статияСигнал за бомба на Летище София
Следваща статияCOVID-19: 2 029 са новите случаи на коронавирус у нас за последните 24 часа, положителните проби са 9,5%

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук