Начало НОВИНИ САЩ прекратяват афганистанските полети заради случаи на морбили

САЩ прекратяват афганистанските полети заради случаи на морбили

0

Правителството на САЩ потвърди във вторник, 14 септември, чеще спрат влизането в страната на афганистанците, евакуирани от Кабул , в резултат на откриването на шест случая на морбили сред бежанците, които вече са пристигнали в Съединените щати.

Миналия петък, Белият дом заяви, че е открил четири случая на болестта сред афганистанците, прехвърлени в САЩ, а източници от САЩ увериха този вторник, че броят на потвърдените инфекции се е увеличил до шест.

„Тествали сме други, които са били в близък контакт (със заразените). Много от тези тестове са отрицателни“, каза висш американски служител на телефонна пресконференция.

Източникът, който поиска анонимност, добави, че всички заразени са „изолирани в една от осемте военни бази“, в които всички афганистански имигранти са временно транспортирани при пристигане в страната, за да завършат изпълнението на изискванията за получаване на виза.

Освен това той каза, че здравните власти ваксинират всички афганистанци, настанени в тези бази, срещу морбили, паротит, рубеола и варицела, процес, който със сигурност ще приключи през следващия уикенд“, въпреки че имунизациите ще продължат известно време. 

Говорителят на Пентагона Джон Кирби увери в понеделник, че входящите полети на афганистанци към САЩ ще продължат да бъдат преустановени.

Той добави, че три от случаите на морбили са открити във Вирджиния, сред афганистанците, пристигащи на летище Дълес извън Вашингтон; друг във Форт Пикет (Вирджиния) и пети във Форт Маккой (Уисконсин).

Шестият случай бе потвърден публично едва във вторник и властите не изясниха къде е регистриран.

Спирането на входящите полети до Съединените щати е извършено по препоръка на Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC), които все още изискват всички евакуирани да бъдат ваксинирани.

Решението забави гигантската афганистанска евакуационна операция, започната от САЩ, преди войските й да напуснат страната на 30 август, ден преди крайния срок, определен от президента на САЩ Джо Байдън.

Между 14 и 30 август САЩ евакуираха около 6000 американци и около 124 000 цивилни, включително афганистански сътрудници и граждани на други страни, на борда на своите военни полети и тези на своите съюзници през летището в Кабул.

Според Държавния департамент на САЩ, повече от 55 000 евакуирани афганистанци са изпратени в Катар, който служи като временна спирка, преди да продължите пътуването си до САЩ.

Съоръженията в базата Рамщайн в Германия също получават евакуирани афганистанци.

Предишна статияСлужебният кабинет представя отчет за дейността си
Следваща статияOценяват последиците, които могат да причинят война на САЩ с Русия и Китай

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук