Начало БЪЛГАРИЯ Служебният кабинет представя отчет за дейността си

Служебният кабинет представя отчет за дейността си

0

Министър-председателят Стефан Янев и членовете на Министерския съвет ще представят днес отчет за дейността на служебното правителство, което изпълнява функциите си малко повече от 4 месеца.

Утре държавният глава ще назначи нов служебен кабинет, който да подготви и проведе вторите за тази година предсрочни избори за парламент, както и вота за президент и вицепрезидент, насрочени за 14 ноември.

На 12 май служебното правителство начело с премиера Стефан Янев встъпи в длъжност с основната задача да организира и проведе честни и демократични избори на 11 юли. В първото си изявление Янев пое ангажимент:

„Да работим честно, постоянно, в интерес на българските граждани и, разбира се, да поддържаме жизнено важните функции на държавата, където са в помощ на хората, бизнеса, така че да функционират нормално до конституирането на следващия парламент“.

Първата кадрова рокада дойде с отстраняването на главния секретар на МВР Ивайло Иванов, последва го председателят на ДАНС Димитър Георгиев:

„Този председател създаде прецедент, с което накърни престижа на службата и създаде основание да се смята, че той предприема политически мотивирани действия за една длъжност, която е деполитизирана по закон“, се аргументира Янев, а месец по късно и ръководителят на разузнаването бе отстранен.

Бяха сменени всички областни управители, както и редица ръководители на държавни фирми:

„Хора, които не показват професионализъм, които не показват почтеност“, отбеляза служебният премиер.

След изборите и парламента, който не излъчи редовен кабинет, на служебния му се наложи да предложи на депутатите актуализация на бюджета. Янев обаче неведнъж критикува политическите партии в хода на преговорите за съставяне на редовно правителство:

„Политиката е за истински политици и визионери, политиката не е за бюрократи или технократи, ориентирани към ситуативни и временни  решения“.

А в мандата си служебният кабинет предприе и действия след санкциите от американското правителство спрямо български граждани по закона „Магнитски“, за което Янев каза.

„Това е сериозен сигнал че корупцията в България е пуснала дълбоки корени. В този смисъл основна задача на служебния кабинет е да даде пример, че процесите в България могат да се случат по правилен начин, така че да се върне надеждата на хората за по-добър живот. Трябва да бъдем наясно, че няма как да имаме стабилна политическа система без да решим фундаменталните проблеми с корупцията.“

Предишна статияФранция: От днес е задължителна ваксинацията за френските здравни работници
Следваща статияСАЩ прекратяват афганистанските полети заради случаи на морбили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук