Начало НОВИНИ Oценяват последиците, които могат да причинят война на САЩ с Русия и...

Oценяват последиците, които могат да причинят война на САЩ с Русия и Китай

0

Вицепрезидентът на Съвместния щаб на въоръжените сили на САЩ, генерал Джон Хайтън , говори за последствията, които могат да доведат до евентуален въоръжен конфликт с Русия и Китай, и обясни защо никога страната му не се е сблъсквала директно със СССР.

„Що се отнася до великите сили, нашата цел никога не трябва да бъде война с Китай, никога да няма война с Русия, защото това би бил ужасен ден за планетата,ужасен ден за нашите страни. Това би унищожило света, би унищожило световната икономика“, каза Хайтън в подкаст на Brookings Institution.

Навреме, за да подчертае успеха на преговорите между Вашингтон и Москва за гарантиране на стратегическа стабилност, американският генерал заяви, че е важно да се започне диалог с Пекин за обсъждане на тези въпроси.

„Ние имаме фундаменталната обща цел никога да не започваме война помежду си, защото войната с ядрени оръжия е много лоша“, обясни военният командир.

На свой ред в интервю за руската версия на Sputnik експертът Игор Коротченко определи изявленията на американския генерал като неуместни, защото според него е странно да се чуят изявления за това от настоящ военачалник на САЩ.

„Достатъчно лошо е един високопоставен и активен военен командир сериозно да спекулира за възможността за война. Военните, на чиито рамене падат въпросите за войната и мира, трябва да бъдат изключително сдържани в своите оценки и речи“, критикува Коротченко.

Според експерта подобни аргументи никога не трябва да се чуват от действащи висши военни офицери, тъй като тези страни имат в ръцете си най -разрушителните оръжия в света, „така че цената на думите им е изключително висока“. 

Според Коротченко „всяка възможност за подобни апокалиптични сценарии“ трябва да бъде изключена чрез политически методи и дипломатическа работа. Той добави, че Русия не се стреми към конфронтация със САЩ , но в същото време твърдо защитава своите национални интереси, тъй като руската военна доктрина е отбранителна по своя характер и не обмисля настъпателни действия от превантивен характер.

Предишна статияСАЩ прекратяват афганистанските полети заради случаи на морбили
Следваща статияБДЖ предоставя намаления за ученици и студенти при пътуване с влак

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук