Начало БЪЛГАРИЯ Кирил Петков: Влизаме с Асен Василев в политиката, обмисляме варианти

Кирил Петков: Влизаме с Асен Василев в политиката, обмисляме варианти

0

Вече е категорично ясно – Кирил Петков и Асен Василев навлизат самостоятелно в политиката. Това сподели пред журналисти Петков, когато предаде поста на икономически министър днес.

Бившите служебни министри ще търсят партия, с която да участват на изборите, тъй като малкото оставащо време до предсрочните парламентарни избори не им позволява да учредят и регистрират собствена такава. Една от формациите, с които ще разговарят е „Екогласност“. В публичното пространство се завъртяха и партия „Волт“ – на бившия съюзник на ИБГНИ и ексдепутат от Реформаторския блок, и МИР на бившия зам.-председател на „Движение 21“ Симеон Славчев.

Заявката за политическа кариера на двамата министри се очакваше, след като стана ясно, че те няма да участват в новото служебно правителство на президента Румен Радев. „Наистина бяхме в много дълбоки мисли, заедно с министър Василев, какъв е най-ефективният начин ние двамата, заедно с част от екипа да продължим промяната по-дългосрочно. И реално решението ни беше, че това най-добре би се случило не като част от втори служебен кабинет, който все пак има доста лимитиран срок, ами като една следваща стъпка, продължавайки промяната, бидейки участници в политическия живот на България за по-дълго време“, обясни той.

За съмишлениците

„Хората, с които ще се заобиколим, ще бъдат със същия профил – хора с високо ниво на почтеност, които имат кариера и успешно битие извън политиката. Да си независим, значи да имаш алтернатива. Ако си мечтаеш само и единствено за кариера, ти ставаш зависим. Ще искаме нивото на почтеност да бъде доказуемо – да се знаят техните средства, какви са, откъде са“, описа Петков какви ще бъдат съмишлениците им.

За отношенията с Радев

Той увери, че какъвто и да е начинът, по който двамата ще участват в политиката, бъдещата им формация няма да действа като президентска партия. „Ние много подкрепяме президента Румен Радев, но на база на принципи, негови виждания, работата ни в служебното правителство, но това по никакъв начин няма да бъде негова партия“, ангажира се бившият министър.

За идеологията

„Ние вярваме, че с десни методи могат да се постигнат леви цели“, уточни Петков за идейната им ориентация. И допълни: „Работата оттук-нататък няма да бъде на база политически линии, идеология, ляво-дясно, ще искаме да съберем всички почтени хора, които искат тази промяна да продължи, и това ще ни е единственото мото, с което ще вървим напред.“

Той призова да не се вярва на хора, които обикалят и искат подкрепа или пари за нова формация.

Предишна статияСамо три смени в новия служебен кабинет
Следваща статияНАП започва проверка на ”Спортния тотализатор”

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук