Начало НОВИНИ САЩ, Австралия и Великобритания подписват историческо споразумение за отбрана срещу заплахата от...

САЩ, Австралия и Великобритания подписват историческо споразумение за отбрана срещу заплахата от Китай

0

Съединените американски щати, Австралия и Обединеното кралство обявиха тази сряда, 15 септември, амбициозен отбранителен пакт, целящ да се противопостави на Китай в Индо-Тихия океан. Той ще включва разработването на ядрени подводници за австралийците.

Пактът, наречен AUKUS с инициалите на английски език на трите англосаксонски държави, има за цел да засили тристранното сътрудничество в областта на съвременните технологии за отбрана, като изкуствен интелект, подводни системи и наблюдение на дълги разстояния.

„Нашите нации и светът зависят от свободен и отворен Индо-Тихоокеански регион, който трае и процъфтява десетилетия напред“, заяви президентът на САЩ Джо Байдън в изявление пред пресата в Белия дом.

Байдън не спомена Китай, нито премиерите на Австралия Скот Морисън и Обединеното кралство Борис Джонсън, които произнесоха речи по темата телематично, чрез телевизори, инсталирани от двете страни на президента на САЩ.

Въпреки това, САЩ изявиха своя интерес да ограничат напредъка на Китай в Тихия океан и с новия пакт искат да включат повече в тази мисия „към Европа и по -специално към Обединеното кралство“, обясни висш служител на правителството на САЩ в телефонен разговор с журналисти.

Досега Съединените щати са споделяли своята технология за разработване на подводници с ядрена мощност само с една държава-Обединеното кралство, нещо, което са направили през 1958 г., каза гореспоменатият служител, който поиска анонимност.

В речта си Байдън подчерта, че подводниците, които Австралия ще получи, няма да имат „ядрени оръжия“, а ще бъдат „конвенционално въоръжени“, но „задвижвани от ядрени реактори“.

„Това е доказана и безопасна технология“, увери американският президент.

Трите държави са определили краен срок от 18 месеца, до първото тримесечие на 2023 г., за да намерят „оптималния път“ за разработване на австралийски подводници „на възможно най -ранна дата“, обединявайки знанията както на САЩ, така и на Обединеното кралство. 

„Австралия няма да се опитва да получи ядрени оръжия или да установи граждански ядрени способности“, обещава австралийският премиер Скот Морисън в своята виртуална реч на събитието, председателствано от Байдън.

Пактът с Вашингтон и Лондон може да доведе до отмяна на друго споразумение, което Австралия вече е постигнала с Франция за изграждането на 12 подводници, според австралийския всекидневник Sydney Morning Herald.

Нито Морисън, нито Белият дом потвърдиха евентуалното прекратяване на този пакт между Канбера и Париж, на стойност 50 000 милиона австралийски долара и чието изпълнение е забавено поради определени изисквания на океанската страна.

От своя страна британският премиер подчерта амбицията на проекта, наричайки го „отражение на дълбочината на приятелството“ между трите нации.

„Това ще бъде един от най -сложните и технически взискателни проекти в света. Той ще продължи десетилетия и ще изисква най -модерните технологии“, каза Борис Джонсън по отношение на проекта за ядрена подводница за Австралия.

В дългосрочен план трите англосаксонски държави се ангажират да засилят сътрудничеството си в областта на „кибер-способностите, изкуствения интелект, квантовите технологии и допълнителните подводни способности“, се казва в съвместното изявление.

Съобщението дойде седмица преди Байдън да бъде домакин на срещата на върха с лидерите на Австралия, Индия и Япония на 24 септември, с които той поддържа съюз за противодействие на силата на Китай.

Четирите държави съставляват „четворката“ – съюз, създаден през 2007 г. в отговор на военния бум на Пекин.

Предишна статияВисоко напрежение между двете Кореи след ракетен изстрел в Пхенян
Следваща статия„Нямам граници!“: 85-годишен мъж завърши инженерство и сега следва магистърска степен

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук