Начало НОВИНИ САЩ и Обединеното кралство се сблъскват с неприятности заради сделката за отбрана

САЩ и Обединеното кралство се сблъскват с неприятности заради сделката за отбрана

0

САЩ и Великобритания са изправени пред нарастваща международна критика заради нов пакт за сигурност, подписан с Австралия.

Сделката, разглеждана като опит за противодействие на Китай – ще доведе до това САЩ и Великобритания да предоставят на Австралия технологията за изграждане на подводници с ядрена енергия.

Този ход разгневи Франция, която заяви, че е „намушкана в гърба“, докато Китай обвини трите сили, че имат „манталитет от Студената война“.

И пактът поражда опасения, че може да провокира Китай във война.

Алиансът, известен като Aukus, беше обявен от американския президент Джо Байдън, британския премиер Борис Джонсън и Скот Морисън в сряда.

Въпреки че те не споменаха Китай, Аукус се разглежда широко като опит за противодействие на влиянието на Пекин в оспорваното Южнокитайско море.

Демократичният Тайван вижда себе си като суверенна държава, но Пекин засили натиска върху острова, който смята за отцепила се провинция.

Междувременно Вашингтон се опита да потуши гнева в Париж заради пакта, който провали многомилиардната сделка за подводници, която Франция подписа с Австралия.

Външният министър на Франция Жан-Ив Льо Дриан нарече съобщението „нож в гърба“.

Той го нарече „брутално, едностранно и непредсказуемо решение“, което му напомни за бившия президент на САЩ Доналд Тръмп.

Френски дипломати във Вашингтон отмениха тържество в чест на връзките между САЩ и Франция като отмъщение.

Държавният секретар на САЩ Антони Блинкен нарече Франция „жизненоважен партньор“ и заяви, че Вашингтон все още ще работи с Париж.

Пактът, в който съюзниците също ще споделят кибер възможности, изкуствен интелект и други подводни технологии, беше описан като показващ „дълбоки стратегически промени“ от британския съветник по национална сигурност Стивън Лавгроув.

Това означава, че Австралия ще стане едва седмата нация в света, която експлоатира подводници с ядрена енергия.

Предишна статияДжо Байдън ще повиши данъците за най -богатите и ще ги намали за семействата от средната класа
Следваща статияООН: „Светът е на катастрофална траектория към затопляне“

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук