Начало НОВИНИ ООН: „Светът е на катастрофална траектория към затопляне“

ООН: „Светът е на катастрофална траектория към затопляне“

0

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш предупреди този петък, че „светът е на катастрофална траектория към затопляне от 2,7 градуса по Целзий“. 

Гутериш реагира така на доклада на агенцията на ООН за изменението на климата. Това анализира националните планове за намаляване на емисиите (NDC), одобрени или ангажирани досега за срещата на високо равнище, която ще се проведе този ноември в Глазгоу.

„Науката ни казва, че се нуждаем от намаляване на емисиите с 45% до 2030 г., за да достигнем въглеродна неутралност до средата на века. Днешният доклад предвижда 16% увеличение на емисиите през 2030 г. в сравнение с нивата от 2010 г.“.

Антонио Гутериш настоя, че светът е в ситуация на „код червено“ , но също така, че не е късно да се действа.

„Преди срещата всички държави трябва да представят по -амбициозен план, за да поставят света на траектория от 1,5 градуса“, каза ръководителят на ООН.

„Страните от Г -20 представляват 80% от глобалните емисии. Вашето лидерство е необходимо повече от всякога. Решенията, които вземат сега, ще определят дали обещанието, дадено в Париж, е изпълнено или нарушено “, посочи той.

Да се ​​даде тласък на борбата срещу изменението на климата преди срещата е една от централните цели, които Антониу Гутериш си е поставил за срещите, които международните лидери ще проведат следващата седмица в Общото събрание на ООН.

В понеделник, 13 септември, португалците ще председателстват заедно с британския премиер Борис Джонсън , частна среща с около четиридесет държавни и правителствени глави, за да настояват за по -амбициозни мерки.

Този петък Антониу Гутериш също участва във форум на високо ниво, организиран от Белия дом, в който САЩ и Европейският съюз предложиха нова глобална цел за намаляване на емисиите на метан в световен мащаб с една трета до 2030 г..

Предишна статияСАЩ и Обединеното кралство се сблъскват с неприятности заради сделката за отбрана
Следваща статияФранция отзовава посланиците си в САЩ и Австралия след мегаскандал, в който са замесени 56 млрд. долара

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук