Начало БЪЛГАРИЯ Фалшиво ТЕЛК решение струва между 1000 и 1200 лв.

Фалшиво ТЕЛК решение струва между 1000 и 1200 лв.

0

Шефът на Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ (ГДБОП) гл. комисар Калин Стоянов обяви, че за издаването на фалшиви ТЕЛК решения за частична или пълна нетрудоспособност мераклиите са плащали между 1000 и 1200 лв.

Той говори за разбитата преди няколко дни в София голяма схема за такива решения. При нея бяха арестувани общо 7 човека, трима от които са председатели на ТЕЛК комисии в столични болници.

„Това е много интересен случай, с който службата се занимава повече от година. Първоначалната информация беше от източници на ГДБОП. До момента сме установили повече от 50 случая, включително и на хора, които не са от София и се е налагало да бъдат адресно регистрирани в София, за да могат да се явят пред конкретна ТЕЛК комисия. Предполагаме, че ще излязат много повече“, заяви Стоянов пред „Нова тв“. 

Той описа и част от механизма на издаване на фалшивите решения:

„В групата има т.нар. посредници, които имат задачата да набират желаещи, които реално не отговарят на условията за получаване на съответен процент нетрудоспособност. Впоследствие, срещу 1000-1200 лева, на тези лица се оказва пълно съдействие за изваждане на необходимата медицинска документация, като има и фрапиращи случаи, при които лицето само предоставя личната си карта, без дори да ходи на прегледи. След като получи необходимата медицинска документация, пак въпросните посредници правят контакт с председателите на ТЕЛК комисиите, които срещу по-голямата част от получените пари издават ТЕЛК решение.“ 

Гл.комисар Стоянов не се ангажира да каже поне приблизителна сума, с която по подобен начин се ощетява държавният бюджет. Но добави: „Става въпрос за пенсии. Отделно винетки, данъчни облекчения за имоти и за автомобили, за различни ваучери и др. Причините за търсене на такива ТЕЛК решения са най-вече е да се получава неполагаща се пенсия, както и всички облаги покрая нея.“

Според Стоянов, към момента не се знае дали разбитата схема е имала някаква „шапка“, но това щяло да бъде установено в хода на производството. 

Шефът на ГДБОП обяви също, че има и други подобни схеми, по които Дирекцията работи в момента.

Предишна статияСлед спецакция: Разбиха престъпна група за трафик на мигранти
Следваща статияВасил Велев: Всяка година се пенсионират два пъти повече хора от вливащите се на пазара на труда

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук