Начало НОВИНИ Русия: Партията на Владимир Путин води законодателните избори без опозиция

Русия: Партията на Владимир Путин води законодателните избори без опозиция

0

Единна Русия, партията на Владимир Путин, води руските законодателни избори с около 40% от гласовете, според първите резултати от изборите, които на практика изключиха опозицията и бяха проведени след месеци на репресии.

Формирането на руския президент постигна повече от 39% от гласовете според резултатите, обявени от Изборната комисия, след като бяха преброени 10% от избирателните секции. Следват ги комунистите на КПРФ с 24,67%.

Националистите от LDRP с 9,4% са трети, последвани от новосъздадената формация „Нови хора“ и центристите „Справедлива Русия“.

Според изходното проучване, проведено за държавната телевизия „Россия-24“, „Единна Русия“ ще спечели с 45,2% от гласовете, очевидно пред комунистите (21%).

На предишните парламентарни избори през 2016 г. „ Единна Русия“ спечели с 52,4% от гласовете, а комунистите бяха на второ място с 13,3%.

На тези избори, проведени от петък до неделя, се разпределя мнозинството от 450 места в Думата, долната камара на руския парламент. Около 108 милиона руснаци са имали право да участват в тези избори, в които много опозиционни кандидати не могат да се явят.

Привържениците на задържания опонент Алексей Навални поискаха да направят „интелигентно гласуване“ и да заложат на кандидатите, които са в най -добра позиция да предотвратят избора на представители на партията на Путин. 

Гласуването беше проведено след интензивна вълна от репресии срещу опозицията, включително затварянето на Навални, чиято организация беше забранена и обявена за „екстремистка“.

В неделя независимият избирателен наблюдател Голос е получил повече от 3 850 жалби за възможни изборни нередности. Властите определиха Голос като „чуждестранен агент“.

От друга страна, когато гласуването започна в петък, компаниите Apple и Google премахнаха приложението Smart Vote на Navalni, което информира последователите си кои кандидати да подкрепят, за да победят кандидатите, приравнени на Кремъл.

Източници, близки до решението на Google и Apple, казаха пред AFP, че са направили това под натиска на руските власти, които заплашиха, че ще арестуват местния персонал на технологичните гиганти.

Приложението за съобщения Telegram също премахна приложението на Нвални в петък. Сътрудниците на Навални обвиниха Google и Apple, че „се поддадоха на изнудването на Кремъл“.

Google също блокира достъпа до друго съдържание с тези предизборни лозунги в неделя сутринта: два видеоклипа, публикувани в YouTube – собственост на Google – и два списъка, публикувани в Google Документи.

Екипът на Навални реагира, като публикува подобен видеоклип в YouTube и копия на списъци в Google Документи. В Twitter той даде инструкции за изтегляне на виртуална частна мрежа (VPN), за да се избегнат блокади.

Последните социологически проучвания на държавния VTSIOM разкриха, че по-малко от 30% от руснаците планират да гласуват за тази партия, с 10% по-малко, отколкото през седмиците преди парламентарните избори през 2016 г..

Още 13 партии участват в изборите, въпреки че като цяло се считат за фалшива опозиция и в услуга на Кремъл.

Предишна статияЗдравното министерство ще организира томбола за ваксинирани
Следваща статияСЗБ искат дисциплинарно уволнение на директора на полицейското управление в Благоевград

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук