Начало БЪЛГАРИЯ Днес България празнува 113 г. Независимост!

Днес България празнува 113 г. Независимост!

0
На 22-ри септември отбелязваме Деня на независимостта. На тази дата през 1908 г. в църквата ”Св. Четиридесет мъченици” във Велико Търново, с манифест, княз Фердинанд обявява Независимостта на България и се провъзгласява за цар на Царство България. Това е едно от най-значимите събития в историята на страната ни.

Политическият акт е извършен от правителството на Александър Малинов. С него се отхвърля васалната зависимост на България от Османската империя, наложена й от Берлинския договор от 1878 г.

Обявяването на Независимостта е съпътствано от много фактори. По онова време Австро-Унгария иска да анексира Босна и Херцеговина, която според Берлинския договор е окупирана за тридесет годишен период. Това нарушава договора и дава възможност на България да се възползва от ситуацията на международната сцена. 

Австро-Унгария обявява анексията на Босна и Херцеговина на 20 септември. Два дни по-късно в църквата „Св. 40 мъченици“ княз Фердинанд прочита манифеста за обявяването на Независимостта и се отслужва молебен за благоденствието на българската държава.

Независимото Българско царство е признато от Великите сили през пролетта на 1909 г. От Освобождението на България до обявяването на нейната независимост тя е трибутарно княжество спрямо Османската империя.

С този акт на практика се отхвърлят последните васални връзки с Османската империя. Княжество България става независима държава начело с коронования цар Фердинанд. Високата порта (Турция), а след това и Великите сили признават официално българската независимост.

Обявен за официален празник с решение на Народното събрание от 10 септември 1998 г. Дълго време значимостта на това събитие от новата история не се оценява, но на тази дата през 1908 г. България – една от най-старите държави в Европа, отново се появява на световната карта след петвековно османско владичество.

Денят на Независимостта се отбелязва тържествено в различни краища на страната, но център на националното честване е Велико Търново.

Предишна статия„Булгаргаз“: Природният газ да поскъпне с близо 16 на сто през октомври
Следваща статияCOVID-18: Нивото на заразяване с коронавируса в България продължава да нараства

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук