Начало БЪЛГАРИЯ Почитаме паметта на патриарха на българската литература Иван Вазов

Почитаме паметта на патриарха на българската литература Иван Вазов

0
На 22-ри септември България почита паметта на Иван Вазов. На тази дата преди 100 г. си отива “патриархът на българската литература”. В памет на поета актьори от Народния театър, който носи неговото име, засаждат чинар в двора на столичното 5-то основно училище.

Иван Вазов е неизменна част от родовата памет. Автор е на първия български роман, допринесъл е значително за богатството на българската литература. Наричан е “народен поет”. Бил е министър на просвещението на Княжество България, академик на Българската академия на науките, депутат от Източна Румелия и Царство България. 

Той е  първородният син на Съба Вазова. Роден на 9-ти юли 1850 г. в семейство на търговец, но отказва да поеме занаята на баща си Минчо Вазов. Пратен е в Олетница, за да изучава търговия, но бяга в Браила при хъшовете.

Изключителна роля върху развитието на поета е отредена на майка му, любителка на четенето и самообразованието. След смъртта на Съба Вазова, за Патриарха на българската литература се грижи една от сестрите му.

Около Вазов не липсват и скандали. 15-месечният му брак с Атина Болярска приключва с години бракоразводни дела. Нищо от личния му живот обаче не засенчва яркото му присъствие на литературната сцена и народните дела. Те обхващат цели две епохи от българската история – Възраждането и годините след Освобождението.

Един век по-късно народният поет символично ще се качи на сцената, която носи неговото име. В негова чест Народният театър излиза с премиерата „Народът на Вазов“, постановка на режисьора Диана Добрева и драматурга Александър Секулов. В главната роля е Юлиан Вергов.

Предишна статияCOVID-18: Нивото на заразяване с коронавируса в България продължава да нараства
Следваща статияРумен Радев пред Оливер Вархеи за РСМ: България не вярва на обещания, нужни са конкретни решения и гаранции

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук