Начало НОВИНИ Шефът на Министерството на финансите на САЩ предупреди за „икономическа катастрофа“

Шефът на Министерството на финансите на САЩ предупреди за „икономическа катастрофа“

0

САЩ ще „потънат“ във финансова криза, предупреди министърът на финансите Джанет Йелън. Йелън вече се е позовала на спешни мерки за спестяване, за да предотврати неизпълнението на ангажиментите си за трилиони долари на най-задлъжнелата икономика в света.

САЩ винаги са плащали сметките си навреме, но преобладаващият консенсус сред икономистите и служителите на Министерството на финансите от двете страни е, че неповишаването на тавана на дълга би довело до мащабна икономическа катастрофа“, пише Джанет Йелън в становище за Wall Street Journal.

Шефът на Министерството на финансите подчерта, че „в рамките на няколко дни“ милиони американци могат да се сблъскат с парични проблеми.

„Можехме да видим неограничени забавяния в критичните плащания и почти 50 милиона възрастни хора биха могли да спрат да получават проверки за социално осигуряване за малко. Войските могат да останат без заплащане. Милиони семейства, разчитащи на месечни данъчни кредити за деца, могат да бъдат изправени пред забавяне. В крайна сметка Съединените щати няма да изпълнят задълженията си”, предупреди ръководителят на публичната каса на страната.

Статията на Йелън идва точно когато натискът се засилва върху демократите да гласуват за повишаване на тавана на дълга. Това, преди резервите за изплащане на съществуващите дългове на федералното правителство да бъдат изчерпани през октомври.

Конгресът не удължи спирането на тавана на дълга, преди да замине за шестседмична ваканция. Междувременно републиканците, водени от лидера на малцинствата в Сената Мич Макконъл, се зарекоха да не подкрепят повишаването на тавана, според съобщенията от чувство за фискален консерватизъм.

Съществуващият таван беше възстановен на 1 август, когато дългът на САЩ възлизаше на около 28,4 трилиона долара. Тази цифра представлява повече от 150% от БВП на икономиката на САЩ, най -голямата, а и най -задлъжнялата в света.

За да се избегне закриването на правителството, законодателите ще трябва да приемат временен законопроект за спешно финансиране, известен като непрекъсната разделителна способност.

Съединените щати вече са преживели този сценарий около 10 пъти от 1980 г., включително 35-дневно спиране между края на 2018 г. и началото на 2019 г. по време на администрацията на Тръмп.

Конгресът повиши тавана на дълга на САЩ приблизително 80 пъти от 60 -те години на миналия век. Прогнозите показват, че до 2029 г. общият федерален дълг ще възлиза на около 89 трилиона долара; тоест повече от четири пъти сегашната икономика на САЩ.

Предишна статияСАЩ ще дарят 500 милиона дози ваксина Pfizer на страни с по -малко ресурси
Следваща статияТрифонов: Животът и делото на Вазов са абсолютното доказателство, че със силата на словото могат да се постигнат много повече победи, отколкото със силата на оловото

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук