Начало БЪЛГАРИЯ Пеканов: Няма да участвам в проекта на Петков и Василев

Пеканов: Няма да участвам в проекта на Петков и Василев

0
Вицепремиерът Атанас Пеканов заяви пред Нова телевизия, че не е коментирал с Кирил Петков и Асен Василев до момента евентуалното си участие в техния политически проект ”Промяната Продължава” и няма интерес да участва в него.

„Не бих проявил интерес да участвам в такъв проект. Считам, че най-важното са програмата и политиките за хората. Визиите ни според мен не съвпадат навсякъде. Моето виждане е, че в момента живеем във време на доста сериозни интервенции в икономическия живот. Т.е. политиките на по-лекия икономически либерализъм на 90-те години, както и само антикорупционната реторика, не са достатъчни, за да тръгне страната ни по нов икономически път. В този смисъл може би визиите ни съвпадат”, каза той.

„Мерките срещу корупциите са важни, трябва да правим много повече и в сферата на върховенството на закона, но това не е достатъчно, за да гарантираме, че няма да продължаваме да сме последни в Европа, да имаме ниски заплати и нисък стандарт на живот”, каза още той.

По думите му правителството работи по изготвяне на конкретни мерки, които да преборят инфлацията и драстичния скок в цените. Пеканов е категоричен,  че помощ за бизнеса трябва да има.

 „Инфлацията е негативен фактор, но е нещо очаквано във времена на много силен икономически растеж и ниска безработица. Реално, тя е страничният ефект от икономическото възстановяване. Големият фактор за нея е не само това възстановяване, но и за съжаление, притеснителите тенденции на световните пазари на енергетика. Такова поскъпване има не само в България, но и в цяла Европа”, коментира Атанас Пеканов.

„Подкрепям да има помощи и компенсации за бизнеса. Опитваме се да намерим начин, по който да им помогнем”, добави той.

По думите на Пеканов в Европа има притеснения, че ще направим обещания, които няма да изпълним. Друга въпросителна е, че на власт е служебно правителство, а не редовно: „Доста твърд тон срещаме. Те явно не разбират, че е доста странно, ако най-бедната страна не получи тези пари, когато най-много се нуждае от това.“

Вицепремиерът каза, че се очаква броят на преброените онлайн да достигне 2 милона души, като призова отново всички, които все още не са се преброили, да го направят: „Обадете се и помогнете на всички, които не могат да го направят сами. Физическото преброяване започва сега. Ние имаме нужда от пълната картина за населението.“

Предишна статияРодители съдят учители в Гърция, защото не допускат децата в час без тестове и маски
Следваща статияПроф. Ива Христова: И у нас ще се поставя бустерна доза ваксина

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук