Начало БЪЛГАРИЯ Бойко Рашков: Гешев спира всички процеси срещу бивши управляващи

Бойко Рашков: Гешев спира всички процеси срещу бивши управляващи

0

Ръководената от Иван Гешев прокуратура не позволява да се развие нито един процес, който касае бивши управляващи. Не знам да има досъдебно производство по сигналите за нарушения, подадени от служебното правителство. Това обяви в ефира на БНР служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков. 

„В цивилизованите страни няма безконтролни длъжностни лица като в нашата страна. В България главният прокурор е абсолютно безконтролен. Когато той е избран от една политическа партия и продължава, дори и без това правителство, да го брани по всякакъв начин. Това е сериозен въпрос, който най-напред трябва да занимае нас – като държава, като народ“, изтъкна Рашков.  Той бе категориен, че въпреки бавенето на делата усилията по разкриване на нарушенията няма да спрат. 

„Ние ще разследваме докрай всички строежи, които са започнати от Бойко Борисов, най-вече магистралите, където се констатират още от самото начало десетки нарушения. Дори не знам дали има действие по строителството на магистрала „Хемус“, което да е в съответствие със закона“, коментира Рашков. Вече стана ясно, че за строителството на магистралата, възложено от държавната фирма „Автомагистрали“ в разрез със ЗОП на скрити подизпълнители, са платени огромни аванси за работа в далечното бъдеще. Такива аванси са платени и за участъци 7-9, където дори няма одобрено трасе. 

„Угоднически ли прокуратурата е мълчала, когато е започнало едно строителство без каквито и да било строителни книжа? … Българската прокуратура не е ли знаела това, МВР, ръководено от Христо Терзийски и Младен Маринов, не е ли знаело това, ДАНС не е ли знаела това?“, попита Рашков. Той отказа да коментира детайли по друга започнала проверка – акцията на ДАНС и МВР в КЕВР, но обяви, че тези действия не са предизборни и ще бъдат ежедневие. „Правозащитните органи не могат да останат безучастни към онова, което се случва у нас сега, по спекулативен начин да бъдат вдигани цените така, че те да станат непосилни за обикновения български гражданин“, аргументира се вътрешният министър. Рашков изрази надежди статуквото в България да се промени и разследванията за престъпленията, свързани с бивши управляващи, да продължат. „Това са престъпления, на които скоро давността няма да изтече“, допълни вътрешният министър. 

ЗАКЪСНЯЛО

Рашков коментира и разпита на Бойко Борисов по сигнал за оказван преди повече от 10 години натиск върху свидетел по разследване срещу бившия земеделски министър Мирослав Найденов. „Проверката беше задължителна да се направи, защото преди 10-ина години тази проверка не е извършена. Тогава по това дело Борисов изобщо не е бил разпитван. … Когато цяла България чу разговора между Борисов, Кокинов и Найденов, а те обсъждат положението на Найденов, който може да стане обвиняем, и Борисов по този въпрос не е разпитван. Когато се крие делото в прокуратурата, ефектът е почти нулев“, допълни Рашков. 

Предишна статияБългария ще е домакин на Европейското по вдигане на тежести догодина
Следваща статия„Икономист“ призова Кристалина Георгиева да подаде оставка като шеф на МВФ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук