Начало НОВИНИ „Икономист“ призова Кристалина Георгиева да подаде оставка като шеф на МВФ

„Икономист“ призова Кристалина Георгиева да подаде оставка като шеф на МВФ

0

Престижното издание „The Economist“ призова управляващия директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева да подаде оставка. Според изданието оставането на Георгиева в управлението на МВФ в бъдеще ще му нанася вреди заради повдигнатите съмнения за манипулации в полза на Китай в класацията „Doing Business“. Докато едни икономисти призовават за оставка, други излязоха в защита на Георгиева и твърдят, че разследването на правната кантора „Уилмър Хейл“ на свой ред е некоректно. В доклада си кантората твърди, че Георгиева е оказвала натиск върху служители да променят в полза на Китай класацията, изготвяна от Световната банка, на база на данните за 2017 г. 

„Ръководителят на МВФ трябва да бъде безпристрастен, докато двама от най-големите му акционери, Америка и Китай, са в противоборство помежду си в нова ера на геополитическо съперничество….Следващия път, когато МВФ влезе в ролята на арбитър във валутен спор или се опитва да помогне за разсрочването на дълга на страна, която е взела заеми от Китай, критиците на фонда със сигурност ще се позоват на това разследване, за да подкопаят доверието в институцията. Ето защо госпожа Георгиева, уважаван служител на няколко международни институции, трябва да подаде оставка“, се казва в публикация на „The Economist“. Изданието изтъква, че Георгиева на свой ред трябва да даде своя принос към мултилатерализма – похвала, която била отправила към свой служител в Световната банка при промяната на данните на Китай. 

Към момента МВФ не коментира темата и извършва собствена проверка. Проверка тече и във финансовото министерство на САЩ. В същото време служител, участвал в изготвянето на класацията, отхвърли в свои постове в Туитър всички обвинения към Георгиева. „Твърденията, че Георгиева е оказвала натиск в качеството си на изпълнителен директор на Световната банка върху изготвянето на класацията, не заслужават доверие“, пише Шанта Деварджан, обработвал данните за 2017 г. Той заявява, че никога не е изпитвал натиск да промени резултатите за Китай и че адвокатите на WilmerHale, са използвали само половината от негово изявление в едночасово интервю.

„Целта на Георгиева беше да провери цифрите за Китай, като се увери, че Китай получава кредит на доверие за предприетите реформи, без да се нарушава почтеността на „Doing Business”. Адвокатите на банката са пропуснали последната фраза “, казва Даверджан. Деварджан добавя, че прибързаната оценка за предишната работа на Георгиева като главен изпълнителен директор на Световната банка „е погрешна“. Служителят изтъква и че  някои от промените в доклада просто са корегирали грешки в кодирането. Георгиева е наела PR агенция заради медийното разрастване на скандала. 
Предишна статияБойко Рашков: Гешев спира всички процеси срещу бивши управляващи
Следваща статияБедността и неравенството в Латинска Америка се увеличават поради пандемията COVID-19

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук