Начало НОВИНИ Какво се случва в Чили, където запалват палатките и вещите на мигранти?

Какво се случва в Чили, където запалват палатките и вещите на мигранти?

0

В събота, 25 септември, Чили остави укорими и ксенофобски изображения в резултат на палежната атака срещу вещите на венецуелски и колумбийски мигранти по време на поход.

Няколко души изгориха палатките, в които чужденците нощуваха на площади и плажове Икике, първият голям град, който откриват при пристигането сии където около 3500 новодошли живеят в импровизирани улични лагери. Атаката е осъдена от ООН, УНИЦЕФ и папа Франциск.

Хуманитарната криза избухна рано сутринта, когато нова група от около 200 мигранти влезе през тайни преходи на границата с Боливия, процес, който се повтаря ежедневно в продължение на месеци и който поражда нарастващо политическо и социално напрежение в лицето на срив на местните общности на север.

Този постоянен поток от хора и фунията, която намират при пристигането си – поради санитарни ограничения и имиграционната политика, които им затрудняват да продължат да циркулират из страната – породиха разногласия между регионалните и националните власти в търсене на решение и някои действия насилие от страна на местното население срещу мигранти.

Ситуацията предизвика вълнение сред съседите и местните власти, които виждат обществените и развлекателни пространства в града претъпкани и нездравословни и осъждат, че е имало увеличаване на грабежите.

„Искаме правителството да установи ясни политики и действия, които да ни осигурят сигурност и също така да зачитат правата ни“, каза кметът на Colchane Хавиер Гарсия по време на демонстрацията в Икике.

Регионалният управител на Тарапака (където се намират Колчан и Икике) Хосе Мигел Карвахал каза пред местната станция Cooperativa, че „в региона няма ксенофобия, но че повечето от жителите са уморени от бездействие“.

Карвахал също подаде жалба за защита срещу президента на страната Себастиан Пиньера, за „изоставяне на задълженията“ в условията на миграционната криза, която засяга северната част на страната.

Министърът на вътрешните работи, Родриго Делгадо, отговори на критиките и заяви, че правителството ще засили границите с повече персонал и по-технически средства „, за да бъде в състояние да спре преминаването на хора, които искат да влязат нелегално в Чили . „

Той също така повтори, че те ще възобновят политиката на депортиране на чужденци, въпреки факта, че решение на Върховния съд – най -висшият съд в страната – отхвърли тази процедура през юни и че други организации, като Хюман Райтс Уоч, са отправили изрични призиви към прекратяване на „общите депортации“.

Според разследващата полиция (PDI) на Чили, между януари и юли тази година са регистрирани 23 673 жалби за влизане в страната чрез неоторизирани проходи, което е с 40% повече, отколкото през цялата 2020 година.

Смята се, че Чили има около 1,4 милиона мигранти – еквивалентно на 7% от населението.

Предишна статияМая Манолова: Искането ни за оставка на енергийния министър е знак към премиера
Следваща статияРадев: Грозното явление „купен вот“ няма място в една демократична държава

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук