Начало НОВИНИ Нова Зеландия криминализира планирането на терористична атака

Нова Зеландия криминализира планирането на терористична атака

0

Парламентът на Нова Зеландия одобри закон за криминализиране на планирането на терористична атака, като по този начин затвори правен вакуум, който беше разкрит в началото на месеца след нападението с нож на джихадист в град Окланд, съобщи този четвъртък, 30 септември, правителството.

Министърът на правосъдието Крис Фаафои заяви в изявление, че правилото, прието вчера, „укрепва законите за борба с променящата се природа на тероризма и затваря пропуските в законите за борба с тероризма, за да защити по -добре новозеландците“.

Гласуването на закона – представено през април след препоръките на Кралската комисия, която разследва нападението на супремацист през март 2019 г. върху две джамии в град Крайстчърч, при което загинаха 51 мюсюлмани – беше напреднало след атаката с нож, извършена от джихадист в супермаркет на 3 септември.

След това полицията застреля агресора, идентифициран като шриланкийския Ахамед Аатил Самсудин, който преди това рани пет души с ножа.

Поради тази причина премиерът на Нова Зеландия Джасинда Ардерн обеща в рамките на дни след атаката ускори одобрението на тези изменения, за да попречи на други хора да се възползват от системата за извършване на атаки в океанската страна.

Чрез криминализиране на подготовката или планирането на терористичен акт се отваря възможността да се пристъпи към полицейски претърсвания и наблюдение на заподозрени, в допълнение към разглеждането като такава на подкрепа на физическо лице или организация от този характер.

По същия начин законът, който се очаква да влезе в сила през октомври, актуализира дефиницията на такива актове, за да даде по -голяма яснота на санкциите, които ще се прилагат за обучение по използване на оръжия или бойни техники.

„Характерът на тероризма се промени. По света има повече самотни актьори, отколкото по -големи организирани групи, както видяхме с нападението на 15 март преди две години срещу джамии в Крайстчърч и нападението по -рано този месец срещу клиенти в супермаркет в Окланд, подчерта Фаафой.

Предишна статияКим Чен-ун посочва, че САЩ поддържат „враждебна политика“
Следваща статияПроф. Анастас Герджиков: Приех да бъда издигнат за кандидат за президент

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук