Начало БЪЛГАРИЯ Кунчев: Във фокуса на Европа сме заради малкото ваксинирани

Кунчев: Във фокуса на Европа сме заради малкото ваксинирани

0

България е във фокуса на Европа заради ниския процент на ваксинирани. Това обяви главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев пред Нова тв. „Не мога да обясня на колегите си какво става и защо става. Не мога да кажа защо още сме на 20%“, каза той, като добави, че вследствие на малкия брой имунизирани пречките пред нашата държава ще стават все по-големи.

Кунчев е категоричен, че ваксините работят перфектно, което се вижда и от статистиката в Информационния здравен портал. Проценът на ваксинираните починали е 0,77, посочи той. По негови думи е вероятна и хипотезата част от тежкоболните с имунизация да не са реално ваксинирани, тъй като съществуват случаи на измами със здравни сертификати. 

„Няколко десетки са фалшивите ваксиницаии. Не е масово“, коментира Кунчев. Той разказа, че е установен случай, при който хора от различни региони на държавата са избрали да се ваксинират при конкретен лекар. По този повод се извършва проверка дали не става дума за измама.

Държавният здравен инспектор се разгриничи от прогнозите на математиците, че през следващите месеци ще достигнем до 10 000 новозаразени на ден. „След като се вия влиянието на учебния процес не очакваме драматично повишение. дори и да имат 3000 системата може да ги поеме“, категоричен е той.

Кунчев допусна да бъдат въведени допълнителни мерки срещу Covid, ако положението с пандемията се влоши. Той даде пример с изискване за здравен сертификат за посещаване на масови мероприятия, като даде пример, че някой заведения вече са въвели такава мярка.

Новите случаи на Covid-19 у нас през изминалото денонощие са 2050. Положителните проби са 10 на сто от направените над 21 хиляди теста, сочат данните в Единния информационен портал. 

Над 85% от случаите за деня са на хора, които не са ваксинирани. Починали са 70 души. Над 92% от тях не са ваксинирани.

Хоспитализирани са 5201 пациенти, от които 462 са в в интензивни отделения. През изминалия ден 525 са новостъпилите в болнични заведения. От тях над 90% не са ваксинирани. Оздравелите са 1541. Поставени са 8914 дози ваксини. 

Предишна статияCOVID-19: 2050 нови случая, над 85% от заразените не са ваксинирани
Следваща статияБойко Ноев: Не може да има единство между бити и биячи

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук