Начало НОВИНИ Администрацията на Байдън иска от съдията да блокира Тексаския закон срещу абортите

Администрацията на Байдън иска от съдията да блокира Тексаския закон срещу абортите

0

Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън в петък, 1 октомври, поиска федерален съдия бързо да блокира съвсем нов закон, който забранява повечето аборти в Тексас.

Спорният устав, който влезе в сила на 1 септември, представлява „открита заплаха за върховенството на закона“, заяви заместник -помощник -главният прокурор на Брайън Нетър в съдебните спорове в Остин.

В оспорването си правителството на САЩ определи забраната като „изключителен закон, предназначен да изпревари федералното правителство и да наруши конституцията“, каза Нетър и добави, че е необходима „съдебна намеса“, за да се предотврати прилагането на закона до случаят е решен.

Подобни закони бяха приети в други щати през последните години, но те бяха отменени, защото нарушават прецедента на Върховния съд на САЩ, което гарантира правото на жената на аборт, докато плодът е жизнеспособен извън утробата, на приблизително 22 седмици от бременността.

Тексаският закон е уникален с това, че дава право на всеки да съди срещу лице, което е съдействало за аборт, което е накарало Нетър да обвини държавните власти, че разрешават режим на „бдително правосъдие“.

Върховният съд от девет съдии, с явно консервативно мнозинство, цитира „нови“ процедурни въпроси, когато миналия месец реши да не се намесва, за да блокира законопроект 8 от Сената на Тексас, както беше поискано от защитниците на правото на вземане на решения.

Федералното правителство влезе в борбата, като се позова на интереса си да защити конституционните права на американците.

Нетър твърди, че макар САЩ рядко да завеждат дело за оспорване на държавните закони, „това дело е необходимо, тъй като SB-8 представлява безпрецедентна атака срещу върховенството на федералното правителство, на федералната конституция“.

Прокурорът Уилям Томпсън от прокуратурата на Тексас обвини Нетър в „възпалителна реторика“ и настоя, че законът зачита прецедента на Върховния съд.

Предишна статияПясъчните бури се размножават в Бразилия: защо възникват?
Следваща статияАнгела Меркел ще проведе последната си среща като канцлер с папа Франциск

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук