Начало НОВИНИ Пясъчните бури се размножават в Бразилия: защо възникват?

Пясъчните бури се размножават в Бразилия: защо възникват?

0

Пет дни след като гигантски пясъчен облак покри два града в щата Сао Пауло, породи страх сред жителите му и породи изображения, които станаха вирусни в социалните мрежи. Явлението се повтори този петък, 1 октомври, в поне четири бразилски щата.

Властите на някои малки градове в щатите Сао Пауло, Мато Гросо до Сул, Гояс и Маранхао предупредиха, че техните общини са претърпели щети в следобедните часове на този петък с т.нар. бури от вятър и прах.

Най -засегнати бяха някои градове във вътрешността на щата Сао Пауло, като Presidente Prudente, Andradina, Penápolis, Dracena и Tupi Paulista, в които прахова буря, изтласкана от ветрове със скорост до 100 километра в час, изплетени къщи, съборена дървета и стълбове електропроводи, оставиха някои райони без захранване и дори преобърнаха камион.

След няколко месеца малки валежи, чийто недостиг предизвика най -голямата водна криза през последните 91 години в Бразилия, бурите в крайна сметка вдигат праха, който се е отложил на сухата земя и образуват пясъчни облаци.

„Бурите се придвижват към места, които са много горещи поради продължителната суша през зимните месеци и в които се натрупва много прах по пода“, обясни метеорологът Франко Вилела от Националния институт по метеорология.

Специалистите предвиждат, че явлението ще продължи да се повтаря през следващите дни с настъпването на типичната влажност на южната зима в Бразилия в райони, които са пострадали от силна суша през последните месеци.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук