Начало НОВИНИ Партиите отново дават пари за гласуване, стигна се до арести

Партиите отново дават пари за гласуване, стигна се до арести

0

Вчера на няколко места в България се проведоха частични кметски избори, които възстановиха напрежението и изборната търговия. Стигна се до арести. Случващото се е любопитно в сравнителен план, тъй като през лятото на парламентарния вот ексцесиите бяха оскъдни. Седмица по-рано така бе и на частичните кметски избори в Благоевград. Тогава полицията охраняваше стриктно ромските секции. В резултат вотът премина при ниска активност, но без изстъпления. Ако сега събитията са предвестник, нищо добро не очаква страната на двойните избори на 14 ноември.

Плевенското село Буковлък е емблематично със своята изборна размирност. През лятото бе мирно и тихо, дори жителка се оплака от липсата на интерес от партиите. „Друг път ни дават пари да гласуваме, сега нищо не знаем“, бе заявила тя пред БНТ.

Сега, очевидно, пари са раздавани отново в селото, защото час след стартирането на изборния ден полиция влезе в домовете на ромските лидери. Отведе ги, а после пред полицейското управление се проведе протест. В крайна сметка активността бе висока – 52.9%, като първият тур донесе и победител – Георги Божинов от ДПС, избран с 68%. 

Проблеми имаше и в Стражица. Там, въпреки ниската активност, бе подаден сигнал за агитация срещу единия от кандидатите. Ще се проведе и втори тур, на който ще се явяват независимите Йордан Цонев и Георги Баянов. Любопитно е, че отпаднаха кандидати на ИТН и на БСП, макар досега кметът да бе социалист.

Иначе картината на резултатите е пъстра: във Вакарел спечели кандидат на ГЕРБ, в Дебелт – на НФСБ, в кресненското село Сливница – на БСП и т.н. 

Предишна статияCOVID-19: 513 са новозаразените с коронавирус у нас, над 87% от тях не са ваксинирани
Следваща статияОт днес затварят Прохода на Републиката за месец заради ремонт

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук