Начало БЪЛГАРИЯ Добромир Живков: ПП набира самочувствие на основен политически играч

Добромир Живков: ПП набира самочувствие на основен политически играч

0

Ще имаме смислена и по-конкурентна, по-изпълнена със съдържание битка за най-високия пост в държавата. Тази прогноза направи в интервю за БНР Добромир Живков, управител на социологическа агенция „Маркет линкс“.

Преднината на сегашния държавен глава Румен Радев е отчетлива, но не може да кажем категорично, че резултатът е предизвестен, смята Живков.

ДПС не биха искали да изглеждат твърде близо до ГЕРБ с директна подкрепа за кандидатурата на проф. Анастас Герджиков, има и желание да се покаже политическа еманципираност, което пък крие риск за по-нисък резултат на Герджиков, отбеляза още той.

От друга страна по думите му е налице „малко разклатен електорат на ДПС“ на последните избори и в този контекст издигането на собствена кандидатура е начин за мобилизиране на този електорат.

С поглед към парламентарните избори социологът обърна внимание върху „набиращата самочувствие ПП“, която постепенно влиза в ролята на „основен политически играч, който ще разпределя властовите ресурси“.     

Според Живков голямото разочарование от ИТН не е успяло да свали „градуса на тлеещото политическо напрежение от последните години“, а служебните министри, основали ПП, са показали това, заради което голяма част от българските граждани са  подкрепили ИТН.

„Така че тази партия отговаря на обществените очаквания. Освен това представя един лидерски модел от нов тип, въпреки че отново имаме фиксация върху определена личност. Но това е лидерство, което е различно от лидерството при г-н Борисов или при г-н Трифонов.“

Живков вижда „твърде много инструментализъм“ в посланията на ПП и според него се губи „ценностната основа, която засега изглежда хлъзгава“.

Относно демонстрираното самочувствие от страна на лидерите на ПП, конкретно на Кирил Петков, социологът посочи, че маркетингово това е подход, който дава както самоувереност, така и увереност на симпатизантите, така че нов политически играч с добър начален заряд, работещ на терен с условия и чуваемост на такъв тип послания, да може да се разгърне.

„Избирателната активност очакваме да бъде по-висока. Имаме всички основания за такова очакване“, обобщи Добромир Живков, визирайки изборите 2 в 1, ясните кандидатури за президент и политическото напрежение в разпределението на партийното влияние в обществото.

Има доста мотиви, доста стимули българските граждани да излязат да гласуват, изтъкна той.  

Предишна статияОтбелязваме Световния ден на учителите
Следваща статияЗащо в Германия не се срещат бездомни кучета по улиците?

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук