Начало БЪЛГАРИЯ Пеевски се появи за разпит в ДАНС

Пеевски се появи за разпит в ДАНС

0

Бившият депутат от ДПС и медиен магнат Делян Пеевски, който от месеци не се е появявал публично, се яви в ДАНС. Той отказа да отговори на въпросите на чакащите го репортери. Но обеща, че ще се показва в публичното пространство. „Тепърва ще стават ясни неща за много хора“, каза той.

Пеевски е свързан с три офшорни фирми – Felina Trade & Investment Inc, Verum International Limited и IGWT Limited, които не са споменати в подадените от него имуществени декларации. Данните за тях са от международното разследване Pandora Papers (досиетата „Пандора“), съобщи преди ден bird.bg.

Пеевски не беше словоохотлив и на излизане от агенцията. „Каквото има, съм дал обяснения“, отсече той. „Ще има възможност да ме питате“, беше отговорът му на въпрос откъде са всичките му доходи.

Източници на „Сега“ потвърдиха, че Пеевски е викан заради досиетата „Пандора“. По-късно агенцията обяви на сайта си, че „във връзка с постъпила през юни 2021 г. информация в ДАНС относно твърдения за наличие на участие и собственост на български юридически и физически лица в дружества, регистрирани в офшорни зони, в Агенцията е разпоредена незабавна проверка, която продължава и към момента. Извършват се действия в съответствие със законовите компетенции на ДАНС, включително и обмен на информация с партньорски служби и организации. Проверяваните лица имат връзка с информация, изнесена в разследването на Международния консорциум на разследващите журналисти (ICIJ) „Pandora Papers“.

Делян Пеевски е сред санкционираните от САЩ по глобалния закон „Магнитски“. И по тази линия прокуратурата вече обяви, че го е разпитала и че по темата тече проверка. Заради тази проверка прокуратура е изпратила писма до Държавния департамент на САЩ, с които иска повече информация на какво се базират наложените санкции срещу Пеевски и бившия зам.-шеф на Бюрото за контрол на СРС Илко Желязков.

ОЩЕ СМЕТКИ

Две офшорни фирми от Британските вирджински острови са станали собственост на майката на Пеевски Ирена Кръстева през 2009 г. Тяхната регистрация е поръчана от швейцарска банка. Целта на операцията е да се отворят банкови сметки на името на юридическо лице, като така се прикрива истинският им собственик, пише сайтът bird.bg.

Двете фирми са Hintas Holding & Finance S.A. и Sarit Partners Corp., които са регистрирани предварително от доставчика на офшорни услуги Triden Trust. Банката RBS Coutts в Zurich се обръща към Trident Trust на 9 април 2009 г., за да оформи тяхната собственост на името на Ирена Ангелова Кръстева. Като цел на придобиването и на двете компании изрично е посочено: “За да държи сметка в RBS Coutts Bank Ltd., Zurich”.

В Досиетата Пандора липсват данни за самите сметки и наличностите по тях. Ирена Кръстева не е заемала публична длъжност и няма задължението да попълва имуществена декларация. Не е ясно дали е декларирала офшорните сметки пред НАП.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук