Начало НОВИНИ Президента Румен Радев: Скопие ще чуе „да“ за ЕС, когато спре възродителния...

Президента Румен Радев: Скопие ще чуе „да“ за ЕС, когато спре възродителния процес

0

Докато в Северна Македония продължава „този своеобразен възродителен процес“ и „нашите сънародници са подложени на една изтънчена асимилация“ и основните им права са потискани, България няма как да каже „да“ на старта на преговорите на Скопие за членство в Европейския съюз. Това коментира президентът Румен Радев в Бърдо, Словения, където е днес за срещата на върха Европейски съюз-Западни Балкани.

Рано сутринта Радев се срещна два пъти с премиера на Република Северна Македония (РСМ) Зоран Заев. Първо от 7.30 ч. бе срещата му по покана на европейския комисар по съседство и разширяване Оливер Вархеи. На тази среща са се включили председателят на Европейския съвет Шарл Мишел, и председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Веднага след това Радев и Заев се видяха и по покана на канцлера на Германия Ангела Меркел на обща среща с президента на Франция Еманюел Макрон.

След срещите Радев коментира, че целта е била да се търси начин за преодоляване на препятствията. „Нашите европейски партньори все повече разбират същността на проблема със Северна Македония. Това е системната дебългаризация, системното унищожаване на българското културно-историческо наследство, воденият от десетилетия възродителен процес“, обясни президентът.

По думите му „тези срещи се провеждат на фона на множество сигнали за преследване и заплахи към хора с българско самосъзнание в процеса на преброяването“ в Северна Македония. Радев припомни и последната история за подмяна на български паметник в РСМ, което според него е доказателство, „че се преследват не само живите, а че се унищожава и паметта“.

„Потискането на правата на македонските българи, които са граждани и на България, е предизвикателство и за самия ЕС. Призовах за европейска солидарност с тях и с България“, каза още Радев след срещата.

Той подчерта, че София очаква ясни правно-обвързващи документи, защото „българският народ има изострена позиция по тези въпроси, тя е непреходна“. Той обясни, че РСМ трябва да направи малка промяна в Конституцията си, за да включи българите в  нея, както са включени и останалите народи, живеещи в страната. „Това равноправие да бъде тържествено провъзгласено от парламента, президента“, каза Радев.

По думите му в Скопие само губят време, като чакат в София да дойде „правителство и парламент, които да загърбят“ тези проблеми. Ключът към България е пълното изпълнение на договора за добросъседство от 2107 г., посочи Радев. На въпрос не може ли тези проблеми да се решават и след старта на преговорния процес на РСМ с ЕС, който не приключва бързо, президентът обясни, че за последните 4 години сме чули всякакви декларации, които не се изпълняват и затова имаме нужда от правнообръзващи гаранции.

Заев: Нямаме проблем с българите

„Нямаме проблем с хърватите, черногорците, българите в страната, наистина нямаме проблем с този въпрос. Ние сме мултикултурно, мултиетническо и дори мултиконфесионално общество и нямаме проблем с такива въпроси и вярвам, че с това, което публично съм заявил в София и Скопие по тези въпроси, тук го повтарям и днес, ще можем да се сближим. Но се нуждаем от обещание, което да получим – което ще е валидно, ако успеем да проведем първата му междуправителствена конференция“, каза македонсккият премиер Зоран Заев.

Меркел: Да изчакаме

Не могат да се вземат незабавни решения за разрешаването на спора между България и РС Македония, защото в България предстоят както парламентарни, така и президентски избори в близко бъдеще.

Това заяви федералният канцлер Ангела Меркел на пресконференция след срещата на върха ЕС – Западни Балкани, която се проведе в словенския град Бърдо.

Меркел заяви, че по време на срещата са били обсъдени различни проблемни области. „Тук стана ясно, че следващата стъпка, която трябва да се предприеме, е постигането на споразумение между България и РС Македония, за да може София да се съгласи за започването на междуправителствена конференция“, каза канцлерът, имайки предвид започването на преговори за присъединяване на Скопие към ЕС. Тя посочи, че този въпрос е бил обсъден по време на форума в различни, по-малки формати, с участието на българския президент Румен Радев, македонския премиер Зоран Заев, и водещи европейски политици.

Янша: Ще чакаме България и РС Македония

Срещата на върха ЕС-Западни Балкани е много важно събитие, което кристализира ситуацията в региона, но преди разширяването трябва да се решат отворени въпроси като отношенията между Белград и Прищина, както и между Северна Македония и България. Това заяви словенският премиер Янез Янша днес на срещата на върха в Бърдо.

Той каза на пресконференция с председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен и председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, че това е събитие, сравнимо със срещата на върха в Солун през 2003 г.

Фон дер Лайен: Наясно съм с проблема

„Наясно съм с факта, че първо трябва да разрешим въпросите като двустранния спор между България и Северна Македония и съм убедена, че ще намерим решение и силната подкрепа по този въпрос, изразена на срещата на върха, беше важна“, каза на пресконференция в Бърдо председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен.

Европейската комисия ще направи всичко възможно за ускоряване на процеса на разширяване и европейската интеграция на региона. „Ние искаме Западните Балкани в Европейския съюз и няма съмнение, че нашата цел е разширяването“, каза Фон дер Лайен.

Мицкоски: Признайте македонско малцинство

Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски заяви днес, че България не може да изисква от РСМ да включи „незначителното българско малцинство“ в Конституцията, а, от своя страна, да не позволява „значителното македонско малцинство“ да бъде включено в българската Конституция.

„За промяна на Конституцията в Македония са нужни 2/3 и ВМРО-ДПМНЕ няма да приеме никаква промяна на Конституцията и въпросното изменение, ако не разполагаме с реципрочност и от българска страна. Това означава участие на македонското малцинство в България като конститутивен народ в рамките на българската Конституция и признаване на всички решения на Съда по правата на човека в Страсбург и резолюциите на Европейския парламент, позволяващи на македонците в България да организират собствени сдружения, да имат културен напредък и т.н.“, каза Мицкоски по Канал 5.

Предишна статияДо 30 лв. на мегаватчас ще падне цената на тока за бизнеса
Следваща статияЗаподозряха канцлера Себастиан Курц в корупция

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук