Начало БЪЛГАРИЯ Пътни строители на протест, те настояват да им бъдат изплатени за 800...

Пътни строители на протест, те настояват да им бъдат изплатени за 800 млн. лв.

0

Служители на фирми от Браншова камара „Пътища“ излязоха днес за пореден протест пред Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Те настояват да им бъдат изплатени 800 млн. лева за извършени строителни дейности по обществени поръчки.

Към момента демонстрацията протича спокойно. Протестиращите носят плакати, които гласят: „Всеки труд трябва да се заплаща“.  „Налага се за трети път тези хора, вместо да бъдат на магистралите, да заявяват, че над 800 млн. лв. трябва да бъдат разплатени. Повечето от тези хора получават минимални възнаграждения вече 2-3 месец“, коментира пред БНТ Георги Златев от Браншовата камара „Пътища“.

Днес в 10.30 ч. регионалният министър Виолета Комитова кани на разговор собствениците на фирми, участващи в протеста, за да се обсъди създалото се напрежение.

Преди седмица МРРБ обяви, че прави проверка на протестиралите строителни фирми, за това колко служители имат и какви осигуровки им плащат. „По данни на НСИ в бранша има повече от 21 000 фирми със 155 000 работници. Тук говорим за 28-30 фирми, които протестират. Проверяваме сега колко работници имат и как ги осигуряват, но това е минимален брой нарочно организирани фирми да протестират, и те са тези, които системно взимат пари от държавата, за да ремонтират пътища. И са свикнали да взимат държавни пари – те са в привилегирована ситуация, подписали 5-годишни договори, че ще ремонтират пътищата на България, но ако само „ако има средства“, заяви Комитова.

От Браншова камара „Пътища“ настояват, че държавата трябва да им изплати парите за изпълнените дейности за ремонт и поддържка на пътища по напълно законни договори, спечелени с обществени поръчки.  Служебният министър на регионалното развитие Виолета Комитова обаче завари порочно сключени обществени поръчки. Оказа се, че предишното ръководство на Агенция Пътна инфраструктура и на държавната фирма „Автомагистрали“ са сключили договори за ремонт и поддръжка на пътища за суми неколкократно превишаващи бюджета за тази цел. При бюджет от 380 млн. лв. за тази година са поети ангажименти за 1.5 млрд. лв. Това е и в нарушение на Закона за обществените поръчки, тъй като надвишаването не може да бъде повече от 50% над първоначално договорираната сума. Депутатите от 46-то НС не се съгласиха да одобрят тези надвишени договори и пътностроителните фирми останаха без допълнително финансиране с актуализацията на бюджета.

Предишна статияБългария е осъдена за 13 млн. лева по дела в Страсбург
Следваща статияНиколай Милчев: Герджиков е възможността на Борисов да премахне Радев от президентския пост

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук