Начало НОВИНИ Напрежението между Китай и Тайван: Няма да се поддадем на натиска на...

Напрежението между Китай и Тайван: Няма да се поддадем на натиска на Пекин, казва лидерът

0

Президентът Цай Инг-вен каза, че Тайван няма да се поддаде на натиска на Китай и ще продължи своя демократичен начин на живот, тъй като напрежението около острова продължава.

„Колкото повече постигаме, толкова по -голям е натискът от Китай“, каза Цай.

Речта й по повод Националния празник на Тайван дойде след като президентът на Китай Си Дзинпин се зарече да „изпълни обединението“.

Тайван се смята за суверенна държава, докато Китай я разглежда като провинция, която се отцепи.

Пекин не изключи възможната употреба на сила за постигане на обединение.

През последните дни Китай изпрати рекорден брой военни самолети в зоната на ПВО на Тайван. Някои анализатори заявиха, че полетите могат да се разглеждат като предупреждение към президента на Тайван.

Цай каза, че Тайван „стои на първата линия на защита на демокрацията“. Островът не може да бъде принуден да поеме „пътя, който Китай ни е определил“, който според нея не предлага свобода, демокрация или суверенитет.

Военните полети на Китай в зоната за противовъздушната отбрана на Тайван засегнаха сериозно националната сигурност и авиационната безопасност, каза тя, а ситуацията беше „по -сложна и по -плавна, отколкото във всеки друг момент през последните 72 години“.

Тайван няма да „действа прибързано“, но ще засили защитата си, каза тя.

Тя повтори предложение да разговаря с китайски лидери на равна основа, предложение, което Пекин – който я определя като „сепаратист“ – досега е отхвърлял.

Цай беше преизбрана с огромна сила миналата година с обещание да се противопостави на Пекин. Речта й беше последвана от прелитане на тайвански изтребители. 

В събота китайският президент Си каза, че обединението трябва да бъде постигнато мирно , но предупреди, че китайският народ има „славна традиция“ да се противопоставя на сепаратизма.

„Историческата задача за пълното обединение на родината трябва да бъде изпълнена и определено ще бъде изпълнена“, добави той.

Предишна статияКунчев: 5 области са в тъмночервена зона, там е най-напрегнато
Следваща статияСофия е блокирана от протест на пътни фирми

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук