Начало НОВИНИ Си за Китай и Тайван: „Обединението на родината така или иначе ще...

Си за Китай и Тайван: „Обединението на родината така или иначе ще бъде постигнато“

0

Китай възприема Тайван като сепаратистка провинция, докато властите в Тайпе продължават да отхвърлят предложението на Пекин да се придържа към политиката „една държава, две системи“, като същевременно се говори за „пълномащабно нахлуване“ до 2025 г..

По време на честването на 110 -годишнината от Синхайската революция, която сложи край на последната имперска династия на страната и доведе до създаването на Република Китай, споменатият от държавата президент Си Дзинпин заяви, че „така или иначе“ ще се осъществи мирното обединение на страната с Тайван.

„Постигането на обединение на родината с мирни средства е най -подходящото с общите интереси на китайската нация, включително нашите сънародници в Тайван“, подчерта Си Дзинпин.

Той също така призова острова „да застане от дясната страна на историята, за да създаде славната причина за пълно обединение и голямото подмладяване на китайската нация“. Президентът също подчерта, че тайванският въпрос е изцяло вътрешен въпрос за Китай.

„Никой не трябва да подценява решителността и силната способност на китайския народ. Историческата задача за пълно обединение на родината трябва да бъде изпълнена и определено ще бъде изпълнена”, увери той.

Тези изявления идват след като тайванският министър на отбраната Chiu Kuo-cheng предупреди, че Китай може да успее да извърши „пълномащабно нахлуване“ на острова до 2025 г. и отбеляза, че напрежението е най-голямо от 40 години насам.

От друга страна, президентът на Тайван, Цай Инг-Уен, поясни на форум за сигурност в Тайпе, че нейното правителство не се интересува от военен конфликт, но че Тайван ще направи „всичко необходимо, за да защити своята свобода и начин на демократичен живот “.

Анонимни източници, цитирани от The Wall Street Journal, разкриха, че около две дузини американски морски пехотинци и сили за специални операции тайно обучават тайванските войски „поне от една година“.

Изправена пред нарастващо напрежение, китайската армия изпрати около 40 изтребители да прелитат над зоната за идентификация на ПВО на Тайван за два последователни дни в началото на октомври. Министър-председателят на Тайван, Su Tseng-chang, определи полетите като „брутални и варварски действия“, които застрашават регионалния мир.

Междувременно, САЩ продължава да изпраща своите бойни кораби в Тайванския проток и Китай разглежда тези маневри като провокации и описва Вашингтон като „разрушител на мира и стабилността“ и „създател на рискове за сигурността на региона“.

Официалните отношения между Пекин и Тайпе бяха преустановени през 1949 г., след като силите на китайската националистическа партия Гоминдан, водена от Чан Кайши, претърпяха поражение в гражданската война срещу Комунистическата партия на Китай и се преместиха в Тайван.

Неформалните контакти между Тайван и континентален Китай се възобновиха в края на 80-те години на миналия век.

Тайван става колония на Япония през 1895 г. и през следващите 50 години се управлява от японската колониална администрация. След поражението, претърпяно от Япония през 1945 г. във Втората световна война, нацията става част от Китайската народна република.

Предишна статияСуматоха в САЩ: хиляди полети са отменени
Следваща статия„Булгартрансгаз“ ЕАД приключи предсрочно ремонтните дейности, още днес може да има топла вода

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук