Начало НОВИНИ ЕС ще предложи по -малко гранични проверки на Северна Ирландия за британски...

ЕС ще предложи по -малко гранични проверки на Северна Ирландия за британски стоки

0

ЕС трябва да представи по -късно предложения за справяне със спора за търговията в Северна Ирландия.

Великобритания иска да промени споразумението, постигнато като част от процеса на Brexit, за да позволи на стоките да се движат по -свободно между Великобритания и Северна Ирландия.

В него се казва, че настоящите правила налагат твърде много бариери пред продажбата на охладени меса и други продукти.

Очаква се предложенията на ЕС, които той нарича далечни, да включват намалени проверки на стоки и лекарства.

В началото на годината беше въведено ново споразумение след Брекзит – известно като Протокол за Северна Ирландия – за да се предотвратят проверките по границата между Северна Ирландия и Република Ирландия.

Това включва запазването на Северна Ирландия в единния пазар на ЕС за стоки – но това от своя страна създава нова търговска граница с Великобритания. Юнионисти казват, че това подкопава мястото им във Великобритания.

Изглежда и двете страни са съгласни – макар и в различна степен – че протоколът създава известни трудности за хората и бизнеса в Северна Ирландия.

Някои фирми в Северна Ирландия, засегнати от протокола, казват, че веригите на доставки са прекъснати и въпреки че може да има възможности, има и някои проблеми.

Eamon McKey, от производителя на сандвичи в County Down Deli Lites, каза, че повече хора сега пазаруват на местно ниво, а Deli Lites са спечелили сметки, обслужвани по-рано от конкуренти във Великобритания.

Производителят на сандвичи също беше загубил някои от своите британски доставчици, добави той.

Преговорите между ЕС и Великобритания по новите предложения, които вероятно ще продължат няколко седмици, са първата стъпка в опитите за постигане на по -добро споразумение.

Заместник-председателят на Европейската комисия Марос Шефчович заяви, че новите предложения за протокола ще бъдат „много далечни“ и се надява, че те ще бъдат разглеждани като такива.

Предполага се, че предложенията включват уникална сделка за селскостопанските храни – която включва земеделие, градинарство и преработка на храни и напитки – с цел рязко намаляване на проверките на продуктите, транспортирани от Великобритания в Северна Ирландия.

Ще има и споразумение, което да позволи продължаващата продажба на охладени меса от Великобритания в Северна Ирландия; тези продукти бяха изправени пред забрана.

ЕС също така заяви, че ще промени законите си в опит да реши регулаторни въпроси, които представляват заплаха за доставките на лекарства за Северна Ирландия.

Предишна статияБританските медии се извиняват за разпространението на дезинформация за формулата на AstraZeneca
Следваща статияКацаров: Ако се стигне до затваряне, последни ще бъдат училищата

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук