Начало БЪЛГАРИЯ Национален протест на миньори блокира центъра на София

Национален протест на миньори блокира центъра на София

0

Миньорите от комплекса „Марица Изток“ излизат на национален протестен митинг-шествие в София. Акцията е под наслов „В защита на енергийната независимост на България“, предава БНТ.

Протестиращите ще внесат на среща с премиера декларация на синдикалните организации КНСБ и КТ Подкрепа, подкрепена от подписите на 105 000 души.

Работниците в комплекса „Марица –Изток ” искат да разберат какви са плановете на правителството за прехода на въглищните региони към по-зелена икономика.

В декларацията е записано, че синдикатите настояват въглищата да се използват, докато се изчерпят запасите в страната.

Организатори на акцията са КНСБ и КТ „Подкрепа“, които предупреждават, че центърът на София ще бъде блокиран за движение на превозни средства.

Участниците ще се съберат на пл. „Свети Александър Невски“. В 12 ч от там ще започне шествие по бул. „Цар Освободител“, бул. „Княз Александър Дондуков“ до Министерски съвет.

Работещите в „Мини Марица-Изток“ ще настояват да бъде гарантирана работата на централите от комплекса на въглища минимум до 2040 г. Председателят на КТ „Подкрепа“ в ТЕЦ-2 е категоричен, че комплексът трябва да работи не само заради служителите в него, а заради всички българи, които потребяват електроенергия.

Искаме да покажем, че двата синдиката сме единни в исканията си, защото това е български ресурс и има още милиони запаси занапред, допълни той.

Председателят на КНСБ заяви, че днес ще искат обещания от политиците за бъдещето на семействата на служителите и бъдещите на четирите области, от които са работниците в комплекса.

За нас зелената сделка е пропита с лобизъм, за нас тя е враг, категорични са миньорите. Ако ТЕЦ-овете спрат, ток няма да има в милиони български домакинства, допълват те.

Споделят, че живеят в несигурност и страх. 110 000 човешки съдби са поставени на карта и е време за спешни решения, допълват протестиращите.

Готови сме на всичко – даже утре да легнем на релсите, за да стане ясно, че без комплекса не може, допълват миньорите.

Предишна статияСтраховита буря край морето потопи Созопол под вода
Следваща статияОсем клиники в „Пирогов“ са преобразувани в Covid отделения

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук