Начало НОВИНИ ББА: Неваксинираните срещу COVID-19 да заплащат част от лечението си

ББА: Неваксинираните срещу COVID-19 да заплащат част от лечението си

0

Неваксинираните пациенти с COVID-19 в болница да заплащат част от разходите по лечението си. Това ще поиска Българската болнична асоциация (ББА) от Министерството на здравеопазването. 

„При положение, че пациентите имат свободен и безплатен достъп до ваксини у нас, и след като данните от цял свят показват, че над 91% от постъпилите в болница не са ваксинирани, считаме, че е време да дадем ясен сигнал, че неваксинираните пациенти „струват“ на всички ни висока цена. Тази висока цена има не само финансово изражение, а включва и изтощение на медицинския персонал и усложняване на проблема с недостига на кадри“, обясняват от ББА. 

Исканите промени ще бъдат предложени чрез допълнение на Наредбата за осъществяване на право на достъп до медицинска помощ, като се даде възможност лечебните заведения да получават доплащане за лечението на неваксинирани пациенти, заболели от COVID-19, освен ако не разполагат с медицинска причина да не могат да се ваксинират. Друга опция е Министерството на здравеопазването да определи фиксирана сума за доплащане на лечението на неваксинирани пациенти, се казва още в прессъобщението.

Към 13 октомври 2021 г. 91,49% от новопостъпилите пациенти в болници в България не са ваксинирани, показват данни на Единния информационен портал. В същото време едва 23.5% от населението на страната ни е ваксинирано към 12 октомври.

„Като отговорна организация, която защитава правата на пациентите, ние не оспорваме правото на лична позиция и решение за ваксиниране, но оспорваме всяко публично ефективно действие, което застрашава и проваля усилията по опазване здравето на българските граждани в условията на ширеща се пандемия. Обръща ме се с призив към отговорните и компетентни държавни институции за предприемане на незабавни действия за пресичане на опитите за торпилиране действията на държавата за опазване здравето на българските граждани и развитието на националната икономика.“ Това казват от Националната пациентска организация.

Източник: НОВА

Предишна статияСнежна покривка в планините
Следваща статияИва Митева: 80-90% е шансът да има четворна коалиция в следващото НС

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук