Начало БЪЛГАРИЯ Държавната компания „Булгаргаз“ поиска ново поскъпване на природния

Държавната компания „Булгаргаз“ поиска ново поскъпване на природния

0

Държавната компания „Булгаргаз“ поиска ново поскъпване на природния газ от ноември с 31,9%, показва заявление на дружеството, публикувано от Комисията за енергийно и водно регулиране. Според него, държавната компания настоява синьото гориво да струва 126,76 лева/МГВч.

Прогнозата на дружеството за месец декември е цената на природния газ да е 106,96 лв./MWh (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС) или 54.67 EUR/MWh, изчислена по фиксинга на БНБ. Прогнозната цена на европейските газови пазари (към 11.10.2021 г.) за доставки през декември 2021 г. е в приблизителен размер на 86 EUR/MWh или 168.20 лв/MWh.

За последен път цената на природния газ беше променена преди 13 дни с 36%. Причина и за предишното, и за бъдещото поскъпване е изменението на цената на международните пазари. От 2019 година България предоговори договорите си с основния доставчик „Газпром експорт“ и те станаха обвързани с котировките на международните пазари. Преди това нямаше обвързаност в такава голяма степен.

Отделно цената на синьото гориво в момента се определя от КЕВР всеки месец, след подадено заявление от държавната „Булгаргаз“. Регулаторът проверява дали искането е обосновано и го одобрява. 

Предишна статияСъдът отказа да се занимава с уволнението на зам.-шефа на ДАНС
Следваща статияОфициално от днес: Затягат мерките срещу COVID-19 в София

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук