Начало НОВИНИ Италия: здравният паспорт ще бъде задължителен за всеки работник от утре

Италия: здравният паспорт ще бъде задължителен за всеки работник от утре

0

Здравният паспорт ще бъде задължителен в Италия от петък, 15 октомври за всички работници от публичния и частния сектор, мярка, която иска да стимулира кампанията за ваксинация и която противоречи на критиките на милиони служители.

Кампанията за ваксинация в Италия започна през декември и сега повече от 80% от хората на възраст над 12 години са напълно ваксинирани (85%, ако се добавят тези с първата доза).

За да насърчи ваксинацията, изпълнителната власт обяви преди месец, с подкрепата на коалиционните партии, задължението да представи паспорта на COVID от 15 октомври за достъп до работните места.

Служителите, които отказват да се съобразят, рискуват да бъдат да им бъде спряно изплащането на заплатата и да получат глоба, ако отидат на работното си място без документа.

Въведен през август за достъп до влакове, музеи и ресторанти, здравният паспорт включва сертификат за ваксинация или отрицателен тест за коронавирус, извършен през последните 48 часа.

Този ход предизвика бурни протести в Рим в събота, където хиляди хора, включително крайнодесни активисти, опустошиха централата на най-големия съюз в страната-CGIL и нахлуха в спешното отделение на болница в столицата.

Някои работници изразиха недоволството си чрез стачки и дори с блокада на пристанищата, ако мярката не бъде отменена.

Според оценка на Министерството на публичните функции, около 250 000 души от близо 3,2 милиона държавни служители не са ваксинирани, което се равнява на 7,8%.

Най -голямата организация на индустриалците, Confindustria, силно подкрепя решението на правителството.

От друга страна, Forza Italia, дясноцентристката партия на Силвио Берлускони и лявоцентристката Демократическа партия подкрепят възможността ваксината да стане задължителна, мярка, която изпълнителната власт отхвърли за момента, особено поради противопоставянето на крайните дясна Лига на Матео Салвини, член на националната коалиция.

Мярката засега ще бъде в сила до края на годината.

Предишна статияТерор в Норвегия: мъж, въоръжен с лък и стрели, причинява няколко смъртни случая и наранявания
Следваща статияСнежна покривка в планините

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук