Начало БЪЛГАРИЯ ИТН и ДБ искат от Кирил Петков да покаже ясна програма

ИТН и ДБ искат от Кирил Петков да покаже ясна програма

0

От „Има такъв народ“ и „Демократична България“ поискаха от формацията на Кирил Петков и Асен Василев – „Продължаваме промяната“, да покаже конкретна политическа програма, както и на кои приоритети залагат за бъдещо управление, за да кажат ясно как ще работят с тях. Във същото време от ИТН, която според последните социологически сондажи от първа сила на миналите избори сега се срива до пета, обявиха, че коалиция с ГЕРБ и ДПС „за нас е невъзможна – независимо дали се извинят, или не. Не разчитаме само на говорене срещу корупцията, а мислим за всички сектори на държавата“, заяви бившият депутат от партията на Трифонов – Радостин Василев по БНТ.

„В момента не мога да кажа дали „Продължаваме промяната“ е партньор, защото цяла България не е видяла една политическа мярка от тях. От тях чуваме само слова, които са популистки“, смята Василев, който за кратко оглавяваше правната комисия в 45-ия парламент.

„Тепърва уточняваме политиките на ИТН. Няма да коментираме предложения за министерски постове“, допълни той.

Според Василев „договарянето на мнозинство от 121 депутати е грешка“. „Ще говорим с всички, които искат дам променят модела ГЕРБ-ДПС“, посочи той. „И последният път поставихме ясни условия по политики, отново ще имаме такива“,  каза Василев, чиято партия не успя да състави правителство, въпреки дадения й мандат.

По думите му не е проблем, че ИТН засега остават встрани от сметките за коалиционен партньор на „Продължаваме промяната“ и  „Демократична България“. „Не е проблем, че не ни споменават, въпросът е ние кого ще споменаваме за наш коалиционен партньор“, допълни той.

„Коалиционно споразумение между „Демократична България“ и движение „Продължаваме промяната“ може да стане факт едва след като са ясни резултатите от изборите“, коментира от своя страна пред БНТ съпредседателят на ДБ Христо Иванов. Очакванията му са да се постигне детайлно разписано коалиционно споразумение. Преди това обаче от „Демократична България“ чакат представянето на управленската програма на ПП.

По думите на Христо Иванов базовият въпрос е отношението на най-новата формация към ДПС и ГЕРБ. Иванов очаква от потенциалните си партньори гаранции, че двете партии ще бъдат изключени от управлението.

Сътрудничество между „Демократична България“ и „Има такъв народ“ може да има само, ако партията на Слави Трифонов се отвори за прозрачни разговори и престане с опитите си еднолично да налага кандидати за властта, декларира Христо Иванов.

Предишна статияРадостин Василев, ИТН: Да слушам Борислав Михайлов, че иска промени, е като да слушам Бойко Борисов
Следваща статияСАЩ: деца мигранти, принудени да се „състезават за храна“ в детския център

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук