Начало НОВИНИ Руски кораб отблъсна американски военен разрушител на границата

Руски кораб отблъсна американски военен разрушител на границата

0

Американскит разрушител Chafee се е опитал да пресече руската държавна граница, но е бил отблъснат, съобщи руското министерство на отбраната. Инцидентът е станал в залива Петър Велики, в северната част на Японско море.

„Днес, 15 октомври, около 17 ч. местно време разрушителят Chafee (DDG 90) на Военноморските сили на САЩ се приближи към териториалните води на Руската федерация и предприе опит да пресече държавната граница“, пише в съобщението.

Бойният кораб „Адмирал Трибуц“ е предупредил американския плавателен съд, че се намира в район, закрит за корабоплаване заради артилерийски стрелби в рамките на руско-китайските военни учения „Морско взимодействие 2021“.

„След полученото предупреждение разрушителят Chafee, вместо да промени курса към напускане на закрития район, издигна флагове, обозначаващи подготовка за излитане на вертолет от палубата му, което означава невъзможност за промяна на курса и скоростта, и предприе действия за нарушаване на държавната граница на Русия в залива Петър Велики“, съобщава още руското министерство на отбраната.

Затова „в съответствие с международните правила за мореплаване, „Адмирал Трибуц“ е взел курс към изтласкване на нарушителя от руските териториални води“.

„Разрушителят Chafee, убеждавайки се в решимостта на руския екипаж да не допусне нарушаване на държавната граница, промени направлението си и в 17:50 ч. и се отправи обратно, когато между него и „Адмирал Трибуц“ оставаха не повече от 60 метра“, се казва още в съобщението.

От министерството нарекоха действията на американския военен кораб грубо нарушение на международните правила и на руско-американската междуправителствена спогодба от 1972 г. за предотвратяване на инциденти в открито море и въздушното пространство над него.

Заради инцидента руското министерство на отбраната е извикало американския военен аташе в Русия и му е показало „непрофесионалните действия на екипажа на Chafee“.

Какъв е корабът, станал причина за инцидента?

Разрушителят с ракетно оръжие USS Chafee е спуснат на вода през 2002 г. Той от класа разрушители Arleigh Burke. Развива максимална скорост от 32 възла и има екипаж от 380 души.

Основното му въоръжение е 96 пускови контейнера на системата Aegis, които могат да бъдат комплектовани с различни ракети, като „Томахоук“ или ракети за противовъздушна отбрана Standard Missile 3.

Корабът има и различно артилерийско въоръжение и 6 торпедни апарата. Авиогрупата му е от два вертолета SH-60.

Предишна статияВластите в САЩ са готови да ваксинират всички деца в страната на възраст между 5 и 11 години
Следваща статияПланът за възстановяване вече е в Брюксел

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук