Начало НОВИНИ Чакането свърши! САЩ ще отворят границите си на 8 ноември

Чакането свърши! САЩ ще отворят границите си на 8 ноември

0

Съединените емрикански щати потвърдиха този петък, че 8 ноември ще бъде денят, в който ще отворят своите граници , както сухопътни, така и въздушни, за всички пътници, ваксинирани с пълния график срещу коронавируса, като по този начин ще сложат край на дълго чакане от страна на европейци, които очакваха реципрочност от Вашингтон.

Миналия септември Белият дом съобщи намерението си да отвори въздушните си граници в началото на ноември, докато само преди три дни обяви откриването на сухопътни граници с Канада и Мексико.

„Новата политика за пътуване в САЩ, изискваща ваксинация на чуждестранни пътници, ще започне на 8 ноември. Това съобщение и датата се отнасят както за международни въздушни, така и за сухопътни пътувания“, заяви говорителят на Белия дом Кевин Муньос в съобщение в официалния си профил в Twitter.

С това решение правителството на Джо Байдън отваря страната, която беше затворена за туризъм от март 2020 г., по време на администрацията на Доналд Тръмп, когато започна пандемията.

Съобщението от този петък предполага, че от 8 ноември чужденците, които искат да влязат в САЩ за туристически посещения могат да направят това и чрез сухопътната граница, при условие че са ваксинирани.

Международните пътници, които са ваксинирани и летят от държави, които досега са били обект на ограничения за пътуване поради пандемията, също могат да направят това. Списъкът включва 26 -те европейски държави от Шенгенското пространство, в допълнение към Обединеното кралство, Ирландия, Бразилия, Китай, Иран , Южна Африка и Индия.

Съединените щати ще приемат всички ваксини, които са лицензирани от Световната здравна организация (СЗО) , включително тази от AstraZeneca.

Американските центрове за контрол и превенция на заболяванията (CDC) все още не са уточнили дали ще приемат други ваксини, които не са разрешени от СЗО и които се прилагат в Мексико, като напр. руският Sputnik V и китайският CanSino.

Напълно ваксинираните международни пътници не трябва да спазват карантината, след като пристигнат в САЩ, но трябва да предоставят информация за контакт, за да улеснят проследяването в случай на заразяване.

ЕС искаше от САЩ реципрочност от през юни, когато обяви отварянето на границите си за американците.

През всичките тези месеци Белият дом винаги е цитирал научни и здравни причини да държи границите си затворени за туристически посещения.

63,1% от гражданите на Европейския съюз са напълно ваксинирани.

За разлика от това, в САЩ процентът на напълно ваксинираното население е 56,8%, 68,3% при възрастните. Около 66 милиона граждани все още остават неваксинирани, цифра, която, както призна Байдън тази седмица, остава „неприемлива“.

Предишна статияСъдът официално обяви фалита на „Еврофутбол“
Следваща статияБаневи завеждат серия дела срещу България, Борисов, Цацаров и съдии

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук